Mitra failliet; meeste winkels blijven open

2 juli 2016 om 14:49

Wat een dreun in de Nederlanse bierwereld deze week! Mitra werd failliet verklaard. Het faillissement betreft de centrale organisatie en de eigen winkels. De 143 franchise-winkels vallen niet onder het faillissement en draaien gewoon door. 

Donderdag 30 juni werd het faillissement uitgesproken voor Mitra Beheer BV in Doesburg en Mitra CV, waarin de 23 eigen winkels waren ondergebracht. Ook de website, inclusief de webshop zijn uit de lucht. De 143 franchise-winkels draaien gewoon door. Deze winkels blijven bevoorraad worden door onder meer groothandel De Monnik, zo heeft directeur Hans Olde Monnikhof verklaard tegenover het regionale dagblad Twentsche Courant Tubantia.

Concurrentie

Dat Mitra, een dochterbedrijf van Koninklijke Distilleerderij Dirkzwager, moeite had het hoofd boven water te houden was alom bekend. De concurrentie in de drankenwereld is moordend; elke supermarkt heeft schappen vol met speciaalbier en wijn, vaak tegen prijzen die een gespecialiseerde slijterij moeilijk kan bieden. De laatste jaren werden al Mitra-vestigingen gesloten en werden veel eigen winkels overgedaan aan franchisenemers.

Schrikken

Voor veel franchisenemers was het deze week wel even schrikken. Alle publiciteit rondom het faillissement doet de naam Mitra – dat staat voor Minder Trammelant – geen goed. De franchisenemers spannen zich nu vooral in om de wereld te laten weten dat hun winkel open blijft en dat de voorraad op peil blijft.

Doorstart

Wat er de komende tijd gaat gebeuren blijft gissen. Een doorstart is een scenario dat wordt onderzocht. Mogelijk is Mitra de zoveelste keten die uit het Nederlandse straatbeeld gaat verdwijnen. Dat zou betekenen dat de franchise-winkels verder draaien, maar dan onder een andere naam. Hoe en wat er precies gaat gebeuren, wordt op dit moment achter de schermen bepaald.
Volgens Hans Markus van Mitra Oirschot zijn er gegadigden om de franchisewinkels over te nemen. Hij kan het weten, want zijn partner is Hans de Ridder, voorzitter van de Mitra franchise-organisatie. Zo valt te lezen in het Eindhovens Dagblad.

Ambassadeur

Voor veel bierliefhebbers en de Nederlandse bierscene is de klap hard aangekomen. Mitra heeft jarenlang haar nek uitgestoken om speciaalbier op de kaart te krijgen en Nederlands speciaalbier in het bijzonder. Vooral general manager Marco Philipsen is al vele jaren een voorvechter en een ambassadeur van speciaalbier. Hoe zijn missie verder gaat is ongewis. Dat die missie verder gaat, lijdt geen twijfel.

144 Banen

Het faillissement betekent dat 144 mensen hun baan kwijt zijn. Zij werkten op het hoofdkantoor in Doesburg, in de distributie en in de 23 eigen winkels. Behalve het faillissement voor Mitra heeft Dirkzwager ook uitstel aangevraagd voor dochter Distilleerderij Cooymans in Tilburg. Het lijkt er dus op dat het moederbedrijf een ware doodstrijd voert. RTLZ meldt dat Koninklijke Distilleerderij Dirkzwager over 2014 al een verlies draaide van € 2,9 miljoen.

Het zou doodzonde zijn dat een bedrijf als Mitra – dat zich zo heeft ingespannen voor het speciaalbier en zoveel heeft geinvesteerd – op het hoogtepunt van de bierrevolutie ter ziele zou gaan.