Iedere VRIJMIBO je eigen bier? Minibrew maakt het mogelijk!

24 november 2017 om 09:00

Minibrew is al sinds 2015 bezig om de bierwereld radicaal te veranderen met hun zelfbrouwsysteem: een klein keteltje waarin je in drieënhalf uur 5 liter bier maakt. Daarna is het vier dagen tot twee weken wachten tot het bier klaar is. Een stuk korter dan je normaal gesproken moet wachten. Én, geen blik, geen flesjes, maar tappen uit de smart keg waarin je gebrouwen hebt. Een handzaam systeem voor thuis in de keuken. Maar dat is pas het begin…

Door Taco Zuidema

Tech Hub

Vrijdag 17 november lanceerde MiniBrew hun nieuwste idee bij TQ, de tech hub in Amsterdam, tegelijkertijd met het bier wat ze brouwden voor The Next Web (TNW), founders van diezelfde tech hub. Het leek er even op dat MiniBrew nu zelf als brouwers aan de slag gingen, maar Olivier van Oord legde uit dat dit meer een voorbeeld was: “Dit bier, Raise the bar, is het bier van en voor TNW, het bier voor op kantoor. We gaan er nu aan werken dat er in zo’n office hub als dit er op elk aanrecht van elke keuken een MiniBrew staat. Elke vrijmibo je eigen bier!”

Keuzes, keuzes

De afgelopen tweeënhalf jaar is MiniBrew bezig geweest om contacten te leggen met investeerders en brouwers, die laatste vooral voor recepten die met de kleine ketel gebrouwen kan worden. Tientallen (inter)nationale brouwers zijn bereid hun recepten te delen en in de app (Beer Compass) te zetten. Het kiezen van een recept om te brouwen is makkelijk gemaakt door een smaakwiel in die app: dat wordt jouw smaakkompas. Vanuit drie keuzes in het kompas krijg je een aantal bierstijlen die daarbij passen en maak je je keuze voor je te brouwen bier.

De ingrediënten voor je gekozen bier bestel je via de app en als die binnen zijn, kun je brouwen. Een druk op de knop en het brouwproces begint. In het recept zitten de kooktijden en de temperaturen die daarin nodig zijn. Je hebt boven de maischketel een aantal vakjes gevuld met de ingrediënten die op bepaalde tijden het wort in moeten, en het brouwen loopt. Als je een aantal recepten hebt geprobeerd, kun je ook je eigen recepten gaan samenstellen en maak je echt je eigen bier.

Voorinschrijvers

Wat betreft de investeerders, eigenlijk kunnen we die beter voorinschrijvers noemen, die kunnen natuurlijk niet wachten om met de recepten van gerenommeerde brouwers aan de slag te kunnen. Oefening baart kunst, of in dit geval je eigen recepten voor je eigen bier. Olivier verklapt dat de eerste lichting investeerders hun MiniBrew rond de zomervakantie van 2018 kunnen verwachten: “Dan kunnen we door heel Nederland bieren gaan proeven bij de nieuwe lichting thuisbrouwers!”

Minibrew ketelDiscover. Brew. Share.

Als het aan MiniBrew ligt, heeft straks elke straat en elk kantoor zijn eigen brouwketel. “Sterker nog,” zegt Olivier, “Je zult in de app straks kunnen zien waar elke MiniBrew staat en welk bier er wordt gebrouwen. Je kunt een verzoek doen aan die MiniBrewer of je zijn of haar bier mag komen proeven. Dan maken we de cirkel rond: ontdekken, brouwen en delen. En door te proeven ga je weer smaken ontdekken, nieuwe recepten bedenken en die weer delen.” Elke MiniBrew wordt zo een hub van een brouwerscommunity.

Om alles gestroomlijnd te laten verlopen, hoopt MiniBrew in elke grote stad een servicepunt te kunnen neerzetten. Een plek waar je naar toe kunt met vragen of voor reparaties. Uiteraard in een kantoorhub waar op elk aanrecht een ketel staat te pruttelen met vers bier en waar de vorige batches in de smart kegs staat te koelen voor de volgende borrel. Elke afdeling zijn eigen bier, en dan graag delen met de buren! Tijd voor de vrijmibo!