Nederlanders drinken ruim 20% minder alcohol dan 6 jaar geleden

23 november 2018 om 08:00

Ten opzichte van 6 jaar geleden, drinken Nederlanders tegenwoordig bijna 20% minder alcohol. De bewuste levensstijl van veel Nederlanders en de bewustwording rondom de effecten van alcoholgebruik, heeft overduidelijk effect op het alcoholgebruik in ons land. Zo blijkt uit bericht van de STIVA.

Voedselconsumptiepeiling

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceerde deze week een nieuwe voedselconsumptiepeiling. STIVA, Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie, deelt deze cijfers en vertelt ons dat verantwoorde alcoholconsumptie steeds meer de norm wordt. Uit de peiling van het RIVM kwam namelijk naar voren dat de consumptie van alcoholhoudende drank van Nederlanders tot 69 jaar met 19% is afgenomen ten opzichte van vorige meting in 2007-2010.

Dit komt overeen met andere cijfers over dit onderwerp. Er is daarin namelijk ook een duidelijke daling te zien wat betreft overmatig alcoholgebruik, dit is maar liefst 24% gedaald in de afgelopen 15 jaar. Daarnaast daalde alcohol in het verkeer van 4% in 2002 naar 1,4% in 2017. Ook drinken steeds minder vrouwen alcohol tijdens de zwangerschap. Deed 22,4% van de ondervraagden dat nog wel in 2007, in 2015 was dat er nog 8,9%.

Verstandiger omgaan met alcohol

Het is natuurlijk fijn om te zien dat wij Nederlanders steeds verstandiger met alcohol om gaan. Ook Peter de Wolf, directeur STIVA is verheugd over deze cijfers: “Opnieuw zien we bevestigd dat verantwoord drinken in Nederland de norm is. Gezamenlijke inspanningen via het nog af te sluiten Nationale Preventie Akkoord zullen hopelijk nog een extra boost geven aan het tegengaan van problematisch alcoholgebruik.”

Voor de nieuwe voedselconsumptiepeiling bracht het RIVM het voedingspatroon onder ruim 4000 kinderen en volwassenen in kaart. Deze voedselconsumptiepeiling bevat gedetailleerde gegevens over wat Nederlanders eten en drinken, waar ze dat doen en wanneer ze dat doen. Met deze gegevens kunnen beleidsmakers en professionals dan weer aan de slag voor nog meer gezonde voeding, duurzaam en veilig voedsel, productinnovatie, voorlichting en voedingsonderzoek.

Meer weten over verantwoord alcoholgebruik? Ook dat onderwerp komt aan bod in de Bierista Bieropleiding. Ontdek snel meer en begin vandaag nog aan jouw weg naar felbegeerde bierdiploma!