Bierfestival Oudenbosch met een idyllisch uitzicht

25 september 2017 om 10:00

Op zaterdag 23 september werd de eerste editie gehouden van het Bierfestival Oudenbosch, georganiseerd door Biergilde Oudenbosch en Brasserie Tivoli. Negen brouwerijen waren aanwezig om de bezoekers hun creaties te laten proeven. De locatie was prima uitgezocht, op een plein, recht tegenover de Basiliek van De Heiligen Agatha en Barbara (een kleine kopie van de St. Pieter in Rome). Het zonnetje scheen de gehele middag en avond, wat de sfeer ten goede kwam.

Door Michiel van Dongen

Regionaal

Er waren tijdens dit bierfestival negen brouwerijen aanwezig, voornamelijk uit de regio kwamen, namelijk Hilldevils uit Wouwse Plantage, Cambrinus Biergilde uit Zundert, De Blauwe Ijsbeer uit Nieuwpoort, Arnulfus en Laveloos uit Roosendaal, Halve Tamme uit Zevenbergen, Bourgogne Kruis en Lastige Broertjes uit Oosterhout en ’t Meuleneind uit Hoeven. Vooral Hilldevils zijn op een landelijk niveau bekender door de IPA’s en Barrel Aged bieren. Het West-Brabantse karakter was ook terug te vinden in sommige grappige benamingen zoals Janksmoel en Joa Zeeti.

Aanbod

Het steeds groter wordende aanbod van verschillende soorten bier was ook in Oudenbosch goed terug te vinden. Er werden 23 verschillende soorten aangeboden, welke verschilden van 3% (5 in de Klok, een Weiβen IPA van De Blauwe Ijsbeer) tot 11,2% (Gersterderrie, een Barley Wine van Halve Tamme). Naast deze bieren waren er tripels, dubbels, indian pale lagers, hefeweiβen, Russian Imperial Stouts en nog vele andere soorten geschonken. Er werd dus voor ieder wat wils aangeboden.

Pakketten

Bij aankomst op het festival werden er verschillende pakketten aangeboden, zo kon er een klein pakket worden aangeschaft van een glas, boekje, pen en 3 muntjes (in de vorm van bierdopjes). Ook kon er een normaal pakket worden gekocht waarbij er 8 muntjes inbegrepen waren. De respectievelijke prijzen van deze pakketten (€ 11,- en € 20,-) waren prima. Naast bier konden er ook broodjes hamburger worden gekocht, om ook de hongerige mens te plezieren.

Persoonlijke smaak

Als geboren en getogen Roosendaler vond ik het natuurlijk leuk de brouwerijen uit die stad weer eens te kunnen proberen. De Arnulfus Dubbel is zelfs één van de bieren geweest waardoor ik me meer ben gaan verdiepen in speciaalbier. Toen ik naar het oosten van de provincie verhuisde heb ik zelfs nog een paar keer een doos van dit bier besteld om ook daar ervan te kunnen genieten.

Tijdens het 1e bierfestival van Flevoland (door PINT) kwam ik in aanraking met HillDevils. Zij hebben het maken van IPA’s tot een kunst verheven. Ik was dan ook erg benieuwd naar hun Woody Wall of Death, een 9% Double IPA. Deze was erg kruidig en prima te drinken.

Mijn vaders smaak kennende raadde ik hem de Klapschaats Ijsbeer aan van De Blauwe Ijsbeer. Dit bier was recentelijk nog gekozen tot beste bier van Zuid-Holland. Het bier viel dusdanig in goede aarde, dat de helft van zijn acht muntjes aan dit bier werden uitgegeven.

De één wat beter dan de ander

Zelf heb ik van iedere brouwerij een bier geprobeerd. De ene beviel wat beter dan de andere. Niet dat er geen smaak aan zat, maar soms werd er een biertype aan een bier toegekend die vervolgens bij het proeven totaal niet kon worden herkend.

Mijn persoonlijke favoriet dit festival bleek D’n Nestor, een 9,7% Quadrupel van Cambrinus Biergilde. Het bier was vol van smaak, licht zoet en dronk makkelijk weg. Leuk om te zien dat een relatief jonge brouwerij (2015) een succesvol bier kan brouwen dat ook commercieel interessant kan worden.

Rond 8 uur was het festival afgelopen. We konden terug kijken op een geslaagd festival, wat zeker voor regionale speciaalbier liefhebbers interessant kan zijn om bij een volgende editie te bezoeken. We gingen met een voldaan gevoel een hapje eten. De heiligen op de voorkant van de basiliek zagen dat het goed was. Tot volgend jaar!