Met z’n allen op Koningsdag naar Bierstad Tilburg

24 april 2017 om 06:29

Alle ogen zijn op 27 april gericht op Tilburg. Dan komt de koning om zijn verjaardag er te vieren. Maar wat heeft de zesde stad van Nederland bierliefhebbers te bieden? Frits Dunnink ging namens Bierista.nl op onderzoek uit.

door Frits Dunnink

Trappistenbrouwerij De Koningshoeven met zijn La Trappe-bieren is landelijk vermaard. In de schaduw van dit bierbastion gist en borrelt het evenwel en is de afgelopen jaren een speciaalbier-scène tot ontwikkeling gekomen die de moeite waard is. In deze reportage lees je over wat in Tilburg bijzondere brouwers zijn, naar welke cafés je kunt gaan om hun bieren te proeven en wat de beste slijters zijn om die te kopen.

Een stukje geschiedenis

Net als in andere Nederlandse steden kent ook Tilburg een rijke brouwerijhistorie. Een traditie waar de klad in kwam door industrialisering en de monocultuur van pils, maar waar in Nederland niet? De laatste brouwerij van naam in Tilburg draaide in 1935 haar kranen definitief dicht.

Nijver, nuchter en conservatief

Dat neemt niet weg dat de Tilburger altijd zijn speciaalbiertje is blijven drinken. Van La Trappe of uit België, dat immer vlakbij is: trappist of wat ervoor moest doorgaan, mét of zonder grenadine. Bidden en werken, dat was decennia het credo in Tilburg: nijver, nuchter en conservatief. Maar gaandeweg blies de tijdgeest een nieuw élan door de industrie- en universiteitsstad: vol creativiteit, durf en levenslust. Tilburg is zich gaan bezinnen op de markante schoonheid van zijn industriële erfgoed: niet mooi volgens de gangbare clichés, maar zelfbewust en karakteristiek.

Craftbeer revolutie

In dat decor raakten bierliefhebbers geïnspireerd door de opkomende craftbeer-revolutie. Ze begonnen de afgelopen jaren serieuze brouwerijen om weer bieren op de markt te brengen met onvervalst Tilburgse signatuur. Drie ervan beschikken inmiddels over een eigen installatie: in alfabetische volgorde KraftBier, LOC Brewery en Torens Tilburg.

De Tilburgse bierscène

KraftBier

Toegankelijk bier voor echte Tilburgers
Rob van den Meijdenberg wil met KraftBier Tilburg zijn bierhistorie teruggeven. Opgericht in 2015 heeft zijn brouwerij afgelopen jaar zijn intrek genomen in het pand Bank15, in de binnenstad van Tilburg. Daar heeft KraftBier volop ruimte om zijn ambities waar te maken: toegankelijk ambachtelijk bier brouwen en liefhebbers bijzonder bier laten beleven. Wie geïnteresseerd is, kan bij KraftBier aan de Spoorlaan terecht voor brouwerijrondleidingen en proeverijen.

De bieren van Van den Meijdenberg zijn modern en smaakvol. Qua naamgeving zijn ze een saluut aan de Tilburgse volkstaal. ‘Schôon Medje’ bijvoorbeeld, dat de frisheid van een IPA combineert met al het goede van een witbier. Of ‘Grôôt Kwèk’, een fruitig zwaar blond dat door het gebruik van honing een subtiele zwoelheid heeft gekregen.
Daarnaast legt KraftBier zich toe op het brouwen van lekkere bieren voor bijzondere gelegenheden in een mensenleven of speciale evenementen in de stad. Ter gelegenheid van de geboorte van zijn eigen zoon introduceerde Van den Meijdenberg het geboortebier ‘Klèèn Jong’. Het is verkrijgbaar met lichtblauwe en roze etiketten en wordt door meer en meer kersverse vaders (en misschien ook wel moeders) ontdekt als ludiek maar smakelijk alternatief voor beschuit met muisjes.
Spoorlaan 350 | www.krafbier.nl

Loc Brewery

Hippe kwaliteit met internationale ambitie
Vier vaders die elkaar kennen van het schoolplein waar ze hun kinderen naartoe brengen, richtten in 2014 LOC Brewery op. In een voormalige NS-loods achter het Tilburgse hoofdstation hebben ze hun intrek genomen. Roy Maas, Erwin Schellekes, Daniel Tano en Paul Cools brouwen bieren die geïnspireerd zijn op de trend van de IPA’s: creatief, met kennis van zaken en zonder compromis aan kwaliteit.

Hun bieren dragen namen die verwijzen naar het roemruchte verleden van de spoorwegen. ‘Lord Nelson’ is niet alleen de naam van een legendarische stoomlocomotief, maar ook een IPA die in zijn strakke maar stuivende frisheid een hommage is aan witte wijn van de sauvignon blanc-druif. Een andere mooie ‘spoorweg-IPA’ is de fruitig-bittere ‘Hogger’. De bieren zijn bezig hun weg te vinden in windstreken ver voorbij de stadsgrenzen, net als het wijdvertakte spoorwegnet. LOC Brewery is tegenwoordig niet alleen op meer en meer plekken in Nederland verkrijgbaar, maar ook al in Denemarken en Zweden.

Wanneer Bierista.nl kennis komt maken met de brouwers van LOC, zijn ze net bezig met ‘The Royal’: een gelegenheidsbier met sinaasappelschillen, ontwikkeld ter ere van het bezoek van Zijn Majesteit de Koning. Een voorbeeld van de limited edition-bieren waarmee LOC Brewery uiting geeft aan zijn creativiteit. IPA met ajumba-pepers of saison met gember en limoen zijn treffende voorbeelden. Op dit moment is een milkshake-IPA in ontwikkeling: met melkzuurbacterie, echt fruit en vanille.
Burgemeester Brokxlaan 8-84 | www.locbrewery.com

Torens Tilburg

Rijk bier op Belgische leest geschoeid
Karakteristieke bieren gekenmerkt door een fris aroma en een rijk, uitgebalanceerd smakenpallet: dat is Torens Tilburg. Het verhaal van deze brouwerij begint in 2011. Sjoerd van Schaaijk en Erwin van de Velde begonnen toen uit oprechte liefde voor bier te brouwen: toen nog ‘voor de leuk’. Dat deden ze in het keukentje boven het café Burgemeester Jansen. Nog altijd heeft dit etablissement een bijzondere symbiose met Torens Tilburg. In een omgebouwde schuur erachter ontstaat een eigen brouwerij waar Van Schaaijk en Van de Velde binnenkort maandelijks 1000 liter bier produceren met hun eigen installatie. Cafégasten wordt vanaf het terras door een groot raam letterlijk een kijkje in de keuken gegund.

Hun inspiratie putten Van de Velde en Van Schaaijk uit de ambachtelijke Belgische biertraditie. Omdat dat smaken zijn waar ze als liefhebber steeds weer bij terugkomen. Op dit moment zijn er van Torens Tilburg een drietal bieren op de markt verkrijgbaar. Het dubbel ‘Tweeling’ combineert warme smaken van geroosterde mout, steranijs, zoethout en laurier met een voor zijn genre onderscheidende frisheid. Het tripel ‘Wapen’ is robuust maar toegankelijk: niet buitengewoon bitter, in de smaak en de afdronk voorzien van een verrassend bloemige toets. De quadrupel ‘Bonte Kraai’ wordt gebrouwen met versgemalen espressobonen. In het aroma vallen tonen van mout, rood fruit en vanille op. De smaak herinnert aan winegums, chocolade, maar ook aan oude jenever. Ondanks het stevige alcoholgehalte is ook dit bier opvallend fris en mist het het plakkerige mondgevoel dat bieren in deze stijl vaak eigen is.
Piushaven 22 | www.torenstilburg.nl

De Hopmannen

Zendelingenwerk om Tilburg te leren proeven
Twee bier-aficionado’s promoten in Tilburg de biercultuur op een bijzondere manier: Dyon Schlebos en Twan Brinkman. Als De Hopmannen leren ze hun stadgenoten bier proeven. Regelmatig organiseren ze hun proeverijen in Berlijn Café aan de Korvelseweg, waar ze samen met de chef-kok van het etablissement op zoek gaan naar bier-spijscombinaties die bijblijven. Bij die gelegenheid is ook altijd een speciale gast aanwezig: een toonaangevende brouwer die het verhaal over zijn creaties toelicht.

De missie van hun zendelingenwerk is voor de Hopmannen niet alleen hun enthousiasme voor bijzondere smaken overbrengen, maar daarnaast regionale brouwers een platform bieden. Dat doen ze ook met het terugkerende evenement ‘Bier in de Tuin’. Het vond in voorgaande edities plaats in samenwerking met Café Bakker. Op het moment zijn Schlebos en Brinkman op zoek naar een nieuwe locatie. Daarnaast organiseren de Hopmannen in de zomer ‘Hop en Neer’: een fietstocht langs allerlei interessante bierlocaties in Tilburg en onmiddellijke omgeving: cafés, terrassen en brouwers.
www.hopmannen.nl

Tot slot

Een portret van bierstad Tilburg kan onmogelijk volledig zijn. In de betere bierwinkels kunnen liefhebbers ook kennismaken met de bieren van brouwerijhuurder Pinterman. Daarnaast is een deel van de zich ontwikkelende bierscène om uiteenlopende redenen schatplichtig aan brouwerij ReuZenbier in het naburige Moergestel. Tot slot is amateur-bierbrouwersvereniging De Roerstok nog een vermeldenswaardig exponent van de steeds rijker wordende biercultuur in de zesde stad van Nederland.

Bierstad Tilburg

Bierstad Tilburg

Vijf bijzondere biercafé’s in Tilburg

Op alfabetische volgorde vijf gelegenheden waar je als liefhebber kennis kunt maken met onder meer het bier van brouwers uit Tilburg:

Café Bakker

Borrelbar van moderne snit gevestigd in een voormalige bakkerij, centraal in het uitgaansgebied van universiteitsstad Tilburg. Hier staat bier van eigen bodem in het middelpunt. Op de kaart naast La Trappe, KraftBier en LOC Brewery, ook gerechten voor lunch en diner, en borrelhappen. In het warme jaargetijde nodigt de tuin aan de achterzijde uit tot aangenaam verpozen.
Heuvel 45-45 | www.cafebakker.nl

Burgemeester Jansen

Tapperij aan de sfeervol heringerichte Piushaven. Aan de rand van de Tilburgse binnenstad een prettige plek voor wie de drukte even wil ontvluchten. Vanaf het schaduwrijke terras krijgt de liefhebber straks letterlijk een kijkje in de keuken van stadsbrouwerij Torens Tilburg, waarvan de bieren in dit café ook te proeven zijn.
Piushaven 22 | www.burgemeesterjansen.nl

Café Hoegaarden

Voor wie een mooie bierkaart met ook keuze uit grote flessen degustatiebier zoekt en een typisch Belgische café-flair, is dit in de Tilburgse binnenstad de aangewezen plek. Café Hoegaarden tapt en schenkt de lekkerste bieren uit de Lage Landen. Daarnaast wordt er lunch en diner geserveerd.
Piusplein 2 | www.hoegaardentilburg.nl

Biercafé Kandinsky

Al jarenlang hét toonaangevende speciaalbiercafé in de Tilburgse binnenstad en als zodanig inspiratiebron voor menig brouwer die de stad tegenwoordig rijk is. De bierkaart is met meer dan 200 opties gerust indrukwekkend te noemen. Liefhebbers kunnen hier onder meer terecht om te proeven van KraftBier.
Telegraafstraat 58 | www.biercafe-kandinsky.nl

Café Zomerlust

Eveneens buiten het centrum vind je deze uitspanning, in het natuurgebied Moerenburg. Hier wordt al sinds jaar en dag speciaalbier geserveerd. Zomerlust boogt op een traditie die terug reikt tot in 1936. Naar verluidt kwam in vroeger tijden mijnheer Moortgat de Duvel er hoogstpersoonlijk afleveren met zijn wagen. Het café heeft een kaart met ruim 100 bieren. De inrichting is karakteristiek met de flair van art deco en Jugendstil.
Oisterwijksebaan 15 | www.cafezomerlust.nl

De drie beste bierwinkels van Tilburg

Voor wie bier van Tilburgse brouwers wil kopen om thuis te proeven, kent de stad enkele uitgelezen adressen.

De Bierbrigadier

Aan de rand van het voornaamste winkelgebied van de stad is sinds oktober 2016 de Bierbrigadier gevestigd. In deze bierboetiek vind je het complete assortiment van alle lokale brouwers, voor zover tenminste beschikbaar. Daarnaast een mooie collectie uitzonderlijke bieren van brouwerijen uit de Lage Landen, maar ook van toonaangevende en trendy brouwers van verder weg. Spin-off van de eerder geopende winkel in de Bergstraat te Eindhoven.
Telefoonstraat 39

Slijterij Mitra

Deze slijterijketen timmert al geruime tijd aan de weg als een serieuze promotor van kwalitatief uitstekende kleine brouwerijen in Nederland. De vestigingen in Tilburg hebben de bieren in de schappen van alle toonaangevende brouwers die de stad rijk is.
Besterdplein 35 | Schouwburgring 120 | Westermarkt 137

T-Drinks

Met 600 bieren is T-Drinks de bierslijter met het meest omvangrijke assortiment, waar uiteraard ook een voorname plaats is ingeruimd voor het bier van brouwers uit Tilburg. Je vindt er onder meer ook ‘Textiel Tripel’ en ‘Vincent’s Green Fairy’, bier op smaak gebracht met absint.
Heuvelpoort 318