Melina neemt je mee op reis naar Nieuw-Zeeland

7 februari 2018 om 08:00

Afreizen naar Nieuw-Zeeland en daar de mooiste plekjes ontdekken. Melina doet het en on the way pakt ze ook nog wat bijzondere bieren mee. Ze vertelt ons er graag meer over in een nieuwe blog.

Door Melina Hoekstra

Ik was erg benieuwd naar het craft bier in Nieuw-Zeeland. Om eerlijk te zijn heb ik me totaal niet ingelezen van tevoren, ik laat me altijd het liefst verassen. Mijn verwachtingen waren hoog, want ik dacht dat de combinatie van Engelse voorouders en culinaire veelzijdigheid een ware schat aan verschillende bieren op zou leveren. Maar dat viel tegen…

Overal Ale

Heel regelmatig zie je groot ‘craft beers’ aangekondigd bij bars. Al snel blijkt, na alle verlichte ronde naambordjes boven de taps te hebben geïnspecteerd, dat het vooral veel Ales zijn. De IPA en APA zijn ook hier een ware rage, maar komen niet in de buurt van wat bij ons voor IPA doorgaat. Alle smaken bier lijken op de trots van het Zuiden, oftewel het ‘Speights’ bier. Wat ook gewoon een Ale is. Wel lekker doordrinkbare biertjes met wat smaak zijn de Red IPA’s. Dit is een combinatie van een Ale en een IPA en geeft een lekkere twist aan het bier. Af en toe zie je dan nog een Duits biertje en een Porter op de kaart staan.

Melina Nieuw Zeeland Strong Ale.001Op de boerenmarkt

Mijn hoop op een lekkere droge Saison, een stevige donkere, of een bitter hoppige IPA had ik al bijna opgegeven totdat ik op een boerenmarkt in Dunedin liep. Dunedin heeft een Schotse oorsprong en hier wordt het Speights bier gebrouwen (maar ook bijvoorbeeld Emerson).
En daar zag ik een kraampje van twee hobbybrouwers. Elderflower Saison, Sour Saison en Strong Dark sierden de tafel.

Dit Nieuw-Zeelandse stel vertelde dat ze over Saisons hadden gelezen en dat graag wilden gaan brouwen omdat ze de IPA’s te simpel vonden. De hopsoorten hadden ze uit België gehaald. De Saison was ouderwets droog met een zoete twist van Elderflower (vlierbloesem), maar dit overheerste totaal niet. Ik heb zelf een flesje Strong Dark meegenomen en ik moet zeggen dat dit bier me even meeneemt naar huis. Het heeft 7,6% alcohol en dit proef je meteen in de eerste smaaklaag. De geur van caramel en hop zijn het meest aanwezig. De nasmaak is een beetje zuur en zelfs licht rokerig. Heerlijk complex dus!

Wie weet wat er in de toekomst nog gaat gebeuren op biergebied in Nieuw-Zeeland. Wij zijn wat dat betreft verwend in Nederland en verder een stuk verder in de ontwikkelingen. Australie ga ik ook nog bezoeken, dus wie weet wat dat oplevert. Proost/cheers!