Meer over Brouwers || Brouwerij Bliksem uit Breda

16 januari 2018 om 08:00

In ons bierlandschap waarbij de keuze aan bieren als hopranken de lucht in schieten, vielen de creaties van Brouwerij Bliksem Bierista Carlo al snel op. Hij was dan ook erg benieuwd naar de scheppers van de brouwsels met namen als ‘Hemelvuur’, ‘Rye the lightning’, ‘Black Sabbath’ en nog wel meer! Hij vertelt je daarom graag meer over Brouwerij Bliksem. 

Door Carlo de Leeuw

Bliksem & Muziek

In hun nieuwe onderkomen in Breda, ontmoet ik de twee enthousiaste brouwers Sebastiaan van Fessem en Merijn Dietvorst. In 2014 na een concert van Iron Maiden in Londen werd de gistbodem voor Brouwerij Bliksem gelegd. Hun ‘Shocking Beer’ met verrassende etiketten, die overigens door Merijn zelf worden ontworpen, omschrijven allen een degustatietip in de vorm van een stevig muzieknummer.

De muziekstijlen Metal, Punk en Hardcore vormen de rode draad in hun gehele brouwproces. Bliksem is constant in beweging met het ontwikkelen van nieuwe recepten, om zodoende verrassende nieuwe bieren, met uiteenlopende smaken het bierlandschap in te knallen.

Het begon allemaal bij een familiale erfenis van brouwmaterialen aan Sebastiaan. Samen met grafisch ontwerper Merijn was Sebastiaan al snel met het brouwvirus besmet. De heren streven ernaar alleen bieren op de markt te zetten die de traditionele stijlen overvleugelen. Stevige smaakvolle bieren met body.

B-fest

Bliksem is een zeer gewaardeerde gast op bierfestivals en heeft zelfs een eigen jaarlijks festival! Ook dit jaar is op zondag 21 juli 2018 iedereen welkom op het Bier, Baarden en Burgers festival B-fest op Belcrum Beach in Breda. Mensen zonder baard zijn uiteraard ook van harte welkom!

We hevelen nog graag enkele brouwsels uit het assortiment;

Saison in the Abyss

Dit was het eerste commerciële brouw die door Brouwerij Bliksem op de markt werd gezet. Een met Amerikaanse hoppen gebrouwen Saison met een ABV van 7% is dit een fris en fruitig toegankelijk bier. Degustatietip:  ♫ Slayer met ‘Saisons in the Abyss’.

Rye the Lightning

Bliksem Breda

Afbeeldingen: Carlo de Leeuw

Een echt zomerse hopper en laag in alcohol. Leuk detail; Rye in de naam staat voor de rogge die toegevoegd aan deze blonde brouw. Degustatietip: ♫ Metallica ‘Ride the Lightning’.

Code Rood

Deze Imperial Red Ale kan wedijveren met de bokbieren die in de herfst de Nederlandse markt bevolken. Een uitgebalanceerde dry hopper. Degustatietip: ♫  Iced Earth ‘Stormrider’.

Grom

Persoonlijk mijn favoriet, wat een klasse Imperial Stout. Dit bier komt als een orkaan binnen, vol van smaak met toetsen van chocolade, geroosterde mouten en een droptoets. Een bier om rustig te degusteren met de lange versie van ♫ Iron Maiden ‘Mother Russia’ op de achtergrond. Een tweede voor het slapen gaan en je droomt weg op de Russische toendra.

Black Sabbath

Deze Quadrupel met een ABV van 10% is de laatste creatie van Bliksem. Een complex, donker bier aangelengd met ahornsiroop. Dit laatste haal ik er persoonlijk niet direct uit maar het is wel een Quadrupel zo deze hoort te zijn. Degustatietip: ♫ Black Sabbath ‘Black Sabbath’.

Tenslotte zijn deze brouwers een aanwinst voor onze biercultuur in de Lage Landen en daarbuiten. Gegist op de tonen van stevige muziek kunnen er in de toekomst nog veel verrassende bieren uit hun brouwketels vloeien!