Casper neemt je mee door het Hertog Jan Medaillepakket

7 januari 2018 om 08:00

Het continu groeiende en veranderende bieraanbod biedt veel kansen om nieuwe smaken te ontdekken. Tussen alle nieuwe smaken en bieren zou je haast vergeten dat veel brouwerijen al tijden bezig zijn met het brouwen en verfijnen van hun assortiment. Hertog Jan heeft sinds kort een medaillepakket samengesteld waarin extra aandacht geschonken wordt aan hun bekroonde bieren. Casper neemt je mee!

Door Casper Meenink

Medaille

Het mooie van dit sixpack is dat je na het proeven, wikken en wegen zelf een winnaar kunt benoemen. Na het proeven van de zes bieren bekroon je deze dan ook met de bijgeleverde medaille. Een leuk detail, want deze blinkende medaille doet ook dienst als flesopener.

Het rustig schenken, bekijken en proeven van de bieren zorgt er voor dat je al snel met een wat andere blik naar deze bieren gaat kijken. Hertog Jan heeft het proeven iets makkelijker gemaakt door op de verpakking per bier al een hint van de smaak te geven. Hoewel dit je iets op het spoor zet gaat er natuurlijk niets boven het echte proeven….

Natuurzuiver bier (pils)

Bij het inschenken van dit bier valt direct de gouden gloed op. Is dit een voorteken voor de podiumplaats? De zachte smaak valt in ieder geval mooi samen met een licht bittere afdronk.

Weizener

In de geur van dit bier ontdek je al snel een aroma van banaan dat kenmerkend is voor veel Weizenbieren. Door toevoeging van onder andere koriander zijn ook elementen van een witbier duidelijk aanwezig.

Karakter

Dit koperkleurige bier heeft duidelijke tonen van karamel en toch ook een wat fruitige frisheid. Ik vind het dan ook een toegankelijke bier met een moutige, rijpe smaak. Enige kruidigheid maakt ‘m af.

Bockbier

Het bockbier van Hertog Jan is aardig zoet, en gaat bijvoorbeeld mooi samen met een stoofschotel. De lichte chocoladetonen en gebrande mout hadden wat mij betreft wat meer podium mogen krijgen naast de zoetheid van dit bier.

Arcener Tripel

Onder de robuuste schuimkraag verschuilt zich een opvallend soepele en doordrinkbare Tripel. In de fruitige smaak kom je onder meer citrus en sinaasappel tegen. Ondanks de doordrinkbaarheid is dit wel een bier met 8.5% alcohol, dus vergis je hier niet in.

Grand Prestige

Het diepkleurige bier met de beige, romige schuimkraag vraagt er echt om om langzaam ontdekt te worden. Rozijnen, vijgen en aromas van gebrande mouten vormen samen een zoete en krachtige body. Op het einde komt ook de pure chocolade nog even om de hoek kijken. Voor mij de absolute topper in dit pakket.

Het moment des oordeels

Het proeven en ontdekken van verschillende bieren is een ontzettend leuk en leerzaam proces. Hertog Jan heeft het makkelijker gemaakt om bijna het hele assortiment te kunnen proberen door slechts een sixpack te kopen. Hopelijk durven hierdoor steeds meer mensen het aan om eens van hun vertrouwde pils af te stappen om zo meer bieren te leren kennen. Dit medaillepakket is wat mij betreft een goede aanzet om eens iets anders te proberen. Natuurlijk blijft het ook altijd leuk om zelf bieren uit te zoeken en in je mandje te leggen.

Voor mij springt de Grand Prestige er toch nog steeds bovenuit. De volle smaak en krachtige body lenen zich er perfect voor om langzaam steeds meer aromas en verfijning van dit bier waar te nemen. De medaille hangt wat mij betreft dan ook stevig om de hals van deze fles. Ook de andere bieren uit dit pakketje zijn het ontdekken waard. Welk bier staat bij jou bovenaan het erepodium?