Marke Henke overall winnaar BONK

10 oktober 2016 om 10:19

Zutphen is een oude Hanzestad, waar vroeger veel bierbrouwerijen waren gevestigd. Links en rechts zijn daar nog steeds sporen van te vinden. Een stad met zo’n bierhistorie heeft natuurlijk een eigen biergilde. 

Biergilde De Roode Toren brouwt maandelijks in de Zutphense stadsbrouwerij Cambrinus van Gerrit en Elice Wolf. De leden van De Roode Toren wilden aanhaken bij de Nationale Bokbierdag, die op 9 oktober voor de 20ste keer werd gehouden, en besloten het Bokbier Open Nederlands Kampioenschap (BONK) nieuw leven in te blazen. Van 2004 tot 2010 werd deze competitie op verschillende plaatsen in het land gehouden.

Recordaantal brouwsels

Voor het kampioenschap werd amateursbrouwers gevraagd hun eigen brouwsels in te zenden. Daar werd boven verwachting gehoor aan gegeven. Verdeeld over drie verschillende categorieën werd een recordaantal van 72 brouwsels ingestuurd.

Deze bokbieren zijn gekeurd door leden van het Bier Keurmeesters Gilde (BKG). De winnaars werden net voor de opening van de Nationale Bokbierdag in Zutphen bekend gemaakt.

Jelle Klinge

In de Klasse C ging de derde prijs naar Henk van Riet voor zijn Weizenbock (80 punten), tweede werd de Meibock van Tonny Giesen (81 punten). De Weizenbock van Jelle Klinge ging er vandoor met goud (85 punten).

Wolter Jonkman

In de Klasse D haalde Bert Schutte brons met zijn Dubbelbock (83 punten), Anton Hoogland haalde 84 punten met zijn Dubbelbock. Winnaar in deze klasse werd Wolter Jonkman van De Bierkaai uit Amsterdam met een bockbier dat 86 punten kreeg van de jury.

Vrije Klasse

De derde klasse was de Vrije Klasse. De werd Hanny Migchelbrink met de Rozijnen-Vijgen Bock (78 punten), Tweede werden Marcel Uljee en Nico Konings met hun Roockbock (83 punten) en winnaar werd Mark Henke met zijn ijsbok Nachtvorst. (87 punten).

Mark Henke

“Mooie ijsbok, verrassend zacht. Goed gelukt. Proficiat’, zo luidde het jury-oordeel. Over geen bier was de jury positiever. Daarom mocht Mark Henke van De Bierkaai zich overall winnaar noemen van het Bokbier Open Nederlandse Kampioenschap 2016.

Organisatie

De organisatie was in handen van Fred en Monique Bettink van Biergilde De Roode Toren. Zij kregen een warm applaus van de aanwezige amateurbrouwers vanwege de vele uren die zijn in deze competitie hebben gestoken. Met het opnieuw opstarten van deze competitie is mogelijk een oude traditie nieuw leven ingeblazen.