Mark neemt je mee terug naar de geboorte van craftbier…

18 november 2017 om 08:00

Hulde aan de Amerikaanse ex-president Jimmy Carter. Hij oogstte niet alleen lof met zijn buitenlands beleid en humanitaire werk na zijn ambtsperiode. Hij won zelfs een Nobelprijs voor de Vrede. Echter, hij heeft nog veel meer voor de mensheid betekend. We gaan terug naar het begin van craftbier!

Door Mark van Bergen

Bijna 40 jaar geleden, in 1978, zorgde hij ervoor dat thuisbrouwen in de V.S. legaal werd. Sinds de Drooglegging van 1919 tot 1932 (toen de vader van JFK zelfs whisky smokkelde en alvast de rechten kocht van whisky-en ginmerken en daar later ontzettend rijk van werd, maar dat terzijde) brouwden de grote Amerikaanse brouwerijen enkel Lagerbier. In de jaren 70 kwam daar nog Light bier bij. Meer was er amper tot niet.

Legaal thuisbrouwen

Samen met Alan Cranson, een democratische senator uit Californië, zorgde de 39e President van de Verenigde Staten ervoor dat in alle staten (uitgezonderd Mississippi en Alabama) voortaan thuisgebrouwen mocht worden.

Ook door o.a. Fritz Maytag III van Anchor Steam Brewery uit San Franscico is het Craftbier geboren. Hij wordt gezien als de vader van de Amerikaanse microbrouwerijen. Thuisbrouwers gingen ook experimenteren en de markt op.  “Weg met die saaie Lagers” moet men gedacht hebben. Of tenminste: “Er is veel meer moois op biergebied mogelijk”.

Amerikaanse Smeltkroes

Zoals de Amerikaanse bevolking zijn ook de craftbieren een smeltkroes van ingrediënten en smaken, vaak geïnspireerd op Europese bieren. De wereldwijde IPA-trend is zelfs te danken aan de Amerikaanse brouwerijen. En in Nederland zijn wij er ook goed mee. Er wordt tegenwoordig zoveel moois gemaakt, geëxperimenteerd.

Ik weet nog goed dat Jopen hun Mooie Nel een jaar of 10 geleden als Limited Edition uitbracht. “Zou het aanslaan in Nederland?”, zal Michel Ordeman gedacht hebben. En zie nu waar het biertype staat. En zie nu waar ook de Nederlandse bierscene staat!

Niet alleen IPA, ook American Barley Wines, Farmhouse Ales, Sours, Porters en Stouts zijn mede door de Amerikaanse manier van denken en bier maken (durven doen) mateloos populair. Om maar te zwijgen over de invloed van Ratebeer en Untappd, allebei ook Amerikaans. “If I can make it there, I’ll make it anywhere.”

Thanks Mr. Carter. God bless you.