De Maresia uit Lanzarote, hoe zit dat nu precies?

7 september 2017 om 16:00

Zoals je hier eerder al hebt kunnen lezen, was Dennis deze zomer op vakantie in Lanzarote. Hij bracht daar onder andere een bezoek aan brouwerij Cerveze NAO. Daar maakte hij kennis met brouwer Miguel en zijn paradepaardje: de Maresia. Een bier gebrouwen met witte wijn druiven. Dat maakte Dennis zeer nieuwsgierig naar de verdere achtergrond van dit brouwsel en hij ging op onderzoek uit.

Door Dennis Hofman

Enthousiasme doet leven!

In mijn vorige artikel schreef ik over mijn eerste ervaring met brouwerij Cerveza NAO. De brouwerij is gevestigd in het havengebied van Arrecife, de hoofdstad van Lanzarote. Naast dat ik het eiland prachtig vond, vond ik mijn bezoek aan deze kleine brouwerij ook echt geweldig. De gastvrijheid en het enthousiasme waarmee Miguel, de brouwmeester, mij op zijn vrije dag binnen uitnodigde en hoe gepassioneerd hij zijn verhaal vertelde was prachtig om mee te maken.

Ik was dan ook meteen ontzettend nieuwsgierig naar zijn paradepaardje Maresia. Zoals je misschien al weet heeft de brouwerij hier het afgelopen jaar 400 stuks van gebotteld in 75 cl flessen en willen ze daar het komende jaar 1000 tot 2000 van maken. De Maresia wordt gebrouwen met de malvasia druif; witte wijn druiven die groeien in het vulkanisch wijngebied La Geria op Lanzarote. Voor de uitbarstingen van de vulkaan was dit wijngebied een gebied dat bekend stond vanwege haar fruit- en bloementeelt. Maar daar hebben de lavastromen destijds abrupt een einde aan gemaakt.

Innovativiteit ten top

Op den duur zijn de vindingrijke bewoners van het eiland op het idee gekomen om weer wat te gaan doen met het eens zo vruchtbare gebied. Door de lava zelf te gaan gebruiken hebben zij de streek weer vruchtbaar weten te maken, ondanks het gebrek aan grond- en hemelwater.

De lage druivenstruiken zijn in kuiltjes geplaatst die zij hebben gevuld met kleine lavasteentjes. Deze steentjes zorgen er uiteindelijk voor dat het (sproei)water langer wordt vastgehouden. Om die struiken heen zijn muurtjes gebouwd in een halve cirkel, zo worden de druivenstruiken beschermt tegen de passaatwind die vrijwel altijd over het eiland heen waait. Dit unieke landschap en zijn architectuur is zelfs uitgeroepen tot beschermd gebied.

Terug naar het biermaresia in fles

Maar wat heeft dit hele verhaal over het belangrijkste wijngebied van Lanzarote nu met speciaalbier te maken? Dat is dus juist het bijzondere aan de Maresia… Dit speciaalbier is een combinatie van wijnmost, de sap van de druif wat de alcoholgisting nog niet heeft ondergaan, en wort. Wort is dan weer de waterige vloeistof vol met suikers wat nog bier moet worden.

De wijnmost en wort worden gezamelijk gegist in een proces dat 7 dagen duurt. Vervolgens laten ze het bier 7 maanden rijpen voordat het klaar is om te drinken. De wijnmost wordt gemaakt door een wijnboer en het biergedeelte door Cerveza NAO maar tijdens het rijpingsproces houden zowel de wijnboer als de brouwmeester het proces in de gaten. Uiteindelijk bepalen zijn samen ze of de Maresia er klaar voor is. En dan krijg je een prachtig bier met tonen van een tripel en witte wijn met een alcoholpercentage van 8%.

Alleen al vanwege het hele proces is het echt de moeite waard dit bier eens te proeven. En de is smaak ook echt geweldig. Salud!