Marckensteijn en Bitterzoet Lekkerste huisbier

7 december 2016 om 19:39

Marckensteijn Saison van De Drie Koningen in Groede (categorie licht) en Bitterzoet van Café Broer en Zus in Beverwijk (categorie zwaar) zijn verkozen tot Lekkerste Huisbier van Nederland 2016.

Het lekkerste huisbier … Maar wat is een huisbier precies. Entree Magazine, het vakblad dat de competitie heeft georganiseerd, geeft de volgende definitie: Een huisbier is een bier dat een horecazaak speciaal heeft laten brouwen/ontwikkelen voor het eigen restaurant of café. Bestaande bieren die alleen een speciaal etiket krijgen (etiketbieren) kunnen niet meedingen naar de titel.

De jury zag een verbetering ten opzichte van vorig jaar, maar vindt wel dat horecazaken een bewuste keuze moeten maken; óf dat bijzondere bier waar je voor omrijdt óf een lekkere doordrinker die omzet genereert.

Alle horecazaken in Nederland konden in 2016 hun huisbier weer aanmelden voor de jaarlijkse Entree-wedstrijd Lekkerste Huisbier van Nederland. In totaal 11 lichte en 17 zware bieren kwamen er op de jurytafel.

Proefpanel

Een zware, serieuze taak voor het zeskoppige panel, bestaande uit zeer ervaren en kundige proevers: Bierdeskundigen Theo Flissebaalje en Derek Walsh, culinair journalist Puck Kerkhoven, bierblogger en biersommelier in opleiding Yvonne van Houtum, bierkeurmeester Piet Tuinema en kwaliteitsconsultant Maurice de Boer.

Het panel werd verdeeld per categorie. In de eerste proefronde selecteerden beide panels 4 bieren. In de tweede ronde koos het complete panel de nummers een tot drie in de categorieën licht en zwaar. In beide categorieën tekende zich vrij snel een winnaar af.

Categorie licht

In deze categorie tekende zich een duidelijke winnaar af: Marckensteijn Saison (5,6%) van De Drie Koningen in Groede. Deze zaak heeft een inpandige brouwerij, Het Brouwerslokaal. De jury waardeerde dit bier unaniem positief. Theo Flissebaalje: “Ik ben er eens geweest toen ze dit bier nog niet hadden, maar ik vind het een reden om er terug te komen.”

Trotse brouwer

Thibo Baccarne, brouwer van De Drie Koningen: “Het is prachtig om het beste huisbier in de categorie licht te hebben. Je ziet tegenwoordig veel interpretaties van de saison, steeds voller en zoeter. Wij wilden terug naar de oorsprong: de Belgische saison, droog met een licht zuurtje, dus goed doordrinkbaar.”

Tweede werd, net als vorig jaar, Ramses Z’Onder Baard (Black Steam Bier gebrouwen door Ramses Bier uit Wagenberg) van Z’Onder Zeil in Steenbergen. De derde plek was voor Papa’s Beer van Papa’s Beach House in Hoofddorp, een India Pale Ale gebrouwen door Jopen.

Categorie zwaar

In de categorie zwaar had het proefpanel net als vorig jaar de hoogste waardering voor een porter. Deze bitterzoet (8,4%) van café Broer en Zus in Beverwijk die als brouwerijhuurder dit bier zelf brouwt. Derek Walsh noemt het een mooi, evenwichtig bier. Michel Verreij van Café Broer en Zus is blij verrast. “Dat is geweldig nieuws. We brouwen dit bier zelf bij De Naeckte Brouwers in Amstelveen. We zijn erg tevreden over het resultaat.”

Tweede werd, net als vorig jaar, The Big Fat Double 5 IPA van BeerTemple in Amsterdam. Dit bier is gebrouwen bij Uiltje Brewing Company in Haarlem. De derde plek was Bald Eagle van Craft & Draft in Amsterdam. Dit bier is een zogenaamde Imerial IPA (8%), gebrouwen door Morebeer Brewing in samenwerking met Brouwerij Kees! Zowel de BeerTemple als Craft & Draft zijn net als Morebeer Brewing ondernemingen van bier-entrepreneur Peter van der Arend.

Horeca moet keuze maken

De verkiezing Lekkerste Huisbier van Nederland 2016 heeft de proevers duidelijk gemaakt dat er prima huisbieren worden gebrouwen. Maar de proevers zijn van mening dat de horeca goed moet nadenken over het doel van een huisbier. Een goed en lekker doordrinkbaar bier, dat ook omzet genereert óf een uitgesproken, bijzonder bier waar gasten voor terugkomen. Het moet hoe dan ook onderscheidend zijn.

De proevers die er vorig jaar bij waren, zijn van menig dat het niveau dit jaar beter was, maar ze treffen minder leuk of uitgesproken bier aan. Of, zoals Derek Walsh het verwoordde: “Ik zie minder tegenpolen, maar over de hele linie wel meer creativiteit.”

Top 3 lichte bieren

1. Marckensteijn Saison – De Drie Koningen (Groede)
Saison, 5,6,%, Brouwlokaal
2. Ramses Z’Onder Baard – Z’Onder Zeil Restaurant & Café (Steenbergen),
Steam, 4,8%, Ramses Bier
3. Papa’s Beer, Papa’s Beach House (Hoofddorp)
IPA, 6%, Jopenbrouwerij.

Top 3 zware bieren

1. Bitterzoet, Café Broer en Zus (Beverwijk)
Porter, 8,4%, Broer en Zus craft brewers.
2. The Big Fat Double 5 IPA, De BeerTemple (Amsterdam)
Double IPA, 8%, Het Uiltje.
3. Bald Eagle, Craft & Draft (Amsterdam)
Imperial IPA, 8%, Morebeer Brewing/Brouwerij Kees.

Over Entree Magazine

Entree Magazine is hét vakblad voor de horeca en verschijnt elf keer per jaar. Het biedt actuele innovatie, informatie en inspiratie voor de professional. Belangrijke pijlers zijn ondernemerschap, culinair, dranken en stijl & design. Daarnaast speelt fotografie een prominente rol en organiseert Entree diverse, jaarlijkse verkiezingen: Lekkerste Huisbier, de Hospitality & Style Awards en Mooiste Bar van Nederland.
Uiteraard is Entree ook online volop actief op EntreeMagazine.nl en op sociale media met @EntreeMag.