Marcel Haas zet zijn tanden in het Lidl-bierassortiment

21 maart 2017 om 16:57

Soms gebeurt er onverwacht iets interessants in je bierbelevingswereld. Zo werd ik door een collega uitgenodigd ter ere van zijn verjaardag een hoop frituursnacks te komen eten. Hij woont boven een Lidl en is zelf geen bierdrinker. Aangezien mijn reputatie als liefhebber geen geheim is vroeg hij naar mijn voorkeur. Ik kende de selectie van de Lidl niet goed en zei dus dat het me weinig uitmaakte. Hij besloot daarop van bijna elk bier in de schappen minstens één fles of blik in te slaan en het feestje te veranderen in een ware Lidl-bier-proeverij. Onverwacht tof!

door Marcel Haas

Om me die avond niet alleen in het bier te verdiepen, heb ik helaas geen al te uitgebreide proeverij gedaan. Geen toegewijde smaakbelevingen en geen één-op-één vergelijkingen. Ik heb natuurlijk wel mijn best gedaan om even iets te noteren over de zeven biertjes die ik heb geproefd. Ik wist het niet eens, maar ze verkopen ook bier dat geen pils is bij de Lidl. Dus ook van de speciaalbieren heb ik er enkele geproefd.

Veelal Duits pils

Zoals wel vaker bij de betaalbaardere supermarktketens zijn ook bij de Lidl de meeste Pilseners van Duitse oorsprong. Wellicht mede met dank aan het Reinheitsgebot betekent dat meestal dat geen enkele van de bieren echt wanstaltig is. Toegegeven, de Finkbräu kwam daar wel erg dichtbij, met z’n muffe weeïge smaak. Van dezelfde brouwerij was er ook het standaard pils: Oettinger Pils. Stukken beter, redelijk moutige body en een lekker droog-bittere afdronk van de hop. Best een aardig pilsje, wat mij betreft.

Argus vond ik net iets minder: ietsje bitterder, maar vooral minder karakter van het gerst. Zoals te verwachten zat er ook een halveliterblik tussen, die puur en alleen bedoeld was om knetterbezopen van te worden. Perlenbacher Strong heeft 7.9% alcohol, maar bijzonder weinig smaak om dat goed te maken. De wat zoetige nasmaak is niet zo heel verkeerd, maar over het algemeen is er te weinig van elk van de ingrediënten, behalve alcohol. Zonde! De enige twee bieren in blik waren gelijk de matigste. Ik vind dat enorm jammer, want dat malle vooroordeel dat bier uit blik slechter zou zijn, moet echt een keer de wereld uit.

Zwaarder werk

Tot mijn grote verrassing bleek dat Gerardus Kloosterbier ook tot het assortiment behoorde. Daar had ik enkele bieren eerder van gedronken. Geen meesterwerken, maar toch prima te drinken. Deze avond ging ik voor het Winterbier. We zijn hierbij trouwens ook aan het einde van het lijstje Duitsers: dit is een merk van Gulpener. Smaakvol en kruidig met vleugjes van zoethout. Lekker verwarmend biertje, de beste van de avond wat mij betreft. De laatste twee kwamen daar echter best heel dichtbij. Twee edities van het Belgische Corsendonk, beide met Summum in de naam, wat doet vermoeden dat het hier misschien om een serie speciaal voor de supermarktketen gaat. De Roodbruin variant is een abdijstijl dubbel. Zoet en redelijk vol van smaak. De nasmaak geeft zo’n apart metaalachtig gevoel in je mond alsof je vloeibare koper hebt zitten drinken. Dat vind ik persoonlijk wel weer jammer. In zowel de smaak als de geur van De Goudblond zitten hints van brood. Voor een tripel vond ik hem wat dunnetjes.

Al met al, niet gek

Ik moet toegeven dat ik aan het rijtje bieren – dat ook op de foto staat afgebeeld – niet begon met al teveel vertrouwen. Van de onverwachte selectie speciaalbieren gokte ik dat ik niet alleen maar kraanwater met een beetje prik te proeven zou krijgen. Ook de simpele pilseners (wacht, pils is helemaal niet simpel!) vielen me gemiddeld genomen erg mee. Dat is toch wat ik steeds vaker merk, zeker waar het Duits slobberpils betreft. De Corsendonkbroeders leken me een beetje matige aftreksels van hun volwaardigere bieren te hebben gemaakt om bij de Lidl in de schappen te leggen. De Gerardus Winterbier is gewoon een heel prima bier, met een lekkere volle smaak en afdronk. Alles bij elkaar geen 4+-sterrenmateriaal, maar om gewoon een avond of feestje mee te vullen kun je bij de Lidl prima terecht. En het is nog betaalbaar ook!