Brouwerij Maallust geeft bierflesjes de vorm van haar brouwketels

29 januari 2018 om 09:00

Vanaf deze week vult Brouwerij Maallust haar bieren af in nieuwe flesjes. Deze nieuw ontworpen bierflessen hebben de vorm van de koperen brouwketel in de brouwerij. Ook staan de naam en plaats in de flessen.

Brouwerij Maallust

Onder de oude dakspanten en de restanten van de droogmachines van de graanmaalderij op het industriecomplex van gevangenisdorp Veenhuizen, staan sinds 2011 brouwketels te pruttelen. Brouwerij Maallust brouwt hier eigentijdse, ambachtelijke bieren die zijn geworteld in het verleden. Je mag van deze brouwerij dus authentieke bieren verwachten die met toewijding en passie voor smaakvol bier gebrouwen zijn. Dat zie je vanaf deze week dus ook terug in de bierflesjes van deze Veense brouwerij.

Zware jongens

Brouwerij Maallust is dus in 2011 opgericht, dit in een samenwerking tussen 25 ondernemers. Deze 25 aandeelhouders noemen zich de Zware Jongens, met een knipoog naar het gevangenisverleden van Veenhuizen. Geïnspireerd door oude biertypen worden in de koperen brouwketels van brouwerij Maallust bieren van zowel hoge als lage gisting gebrouwen. De bieren kenmerken zich door de aanwezige hop aroma’s en een uitgebalanceerd evenwicht tussen bitter en zoet.

Nieuw ontwerp

Als je goed kijkt zie je aan de rand van de fles letters staan. In bruine letters staat er op de buitenkant van de fles “Bierbrouwerij Maallust Veenhuizen Holland” zoals je bijvoorbeeld gewend bent van flessen likeur of champagnes. Een nieuwe stap voor de brouwerij na zeven jaar te bestaan. Brouwerij Maallust is hiermee nog één van de weinige Nederlandse bierbrouwers die afvullen in geheel eigen flessen. “Jopen uit Haarlem heeft ook eigen flessen, voor de rest zou ik het niet weten”, aldus eigenaar Bert Pathuis tegen DVHN. Deze flessen zijn speciaal ontworpen voor de brouwerij, door de eigen ontwerper die ook de bekende rechthoekige etiketten in ‘Veenhuizenstijl’ maakt.

Op de nieuwe flessen zit geen statiegeld omdat de oude flesjes die terug kwamen nooit hergebruikt werden. De emballage levert de brouwerij een hoop werk op en kost een hele hoop kostbare tijd. Daarom kunnen de nieuwe flessen gewoon in de glasbak gedeponeerd worden.

Uitbreiding

De bieren van Brouwerij Maallust worden op ruim 600 plekken in het land verkocht. Denk daarbij aan cafés, restaurants en slijterijen. Bij het oprichten van de brouwerij hadden de ondernemers net direct gedacht dat de brouwerij zo goed zou lopen. In het eerste jaar brouwden zij 75.000 liters, en in 2017 was dat zo’n 220.000 liter. Dit is bijna drie keer zo veel!

Daarom kijken de ondernemers uit naar uitbreiding. Met deze uitbreiding willen zij opschalen naar een capaciteit van ruim 300.000, misschien zelfs 400.000 liter. Dat is wel echt de maximale capaciteit voor de brouwerij die nu al uit haar voegen van de graanmaalderij lijkt te knappen. Er staan zelfs drie brouwketels buiten te pruttelen. Al een jaar of twee liggen de plannen voor de uitbreiding klaar, maar omdat het om een monumentaal pand gaat zitten aan een snelle uitvoering nogal wat beperkingen. Er wordt nu nog gewacht op de vergunningen maar de eerst stap is met deze nieuwe lijn eigen flessen reeds gezet!

[Afbeelding: Jaspar Moulijn]