Lowlander Beer, drie bieren met elk een eigen verhaal

3 augustus 2016 om 19:06

Speciaalbier is emotie. En om die emotie goed bij de man of vrouw achter het glas te krijgen, kun je tegenwoordig bijna niet meer zonder een goed verhaal. Storytelling is inmiddels een jeukwoord geworden. Een goed verhaal kan wel helpen. Een zeer geslaagd voorbeeld hiervan is Lowlander Beer.

Lowlander Beer stuurde de pakketbezorger deze week naar Bierista met een prachtige box met drie speciaalbieren, kruiden en een fraai bierglas. Alles klopt, de box is bedrukt met het verhaal van de bieren. De drie flessen zijn voorzien met een stijlvol etiket, geheel in de sfeer van de verhaallijn. Op elke fles het bijzondere verhaal van het bier in de fles. En omdat de avontuurlijke Lowlanders centraal staan; zij die kruiden en specerijen van verre naar de Lage Landen brachten, zijn zakjes met kruiden toegevoegd, die gebruikt zijn in het brouwproces. Als uitsmijter is ook een nostalgische wereldkaart toegevoegd, waarop we de drie Lowland bieren gelokaliseerd terug vinden. Hulde voor zo’n prachtige presentatie!

De bieren staan gereed om geproefd te worden. Daarover later meer. De makers hebben zelf al de nodige informatie over  de achtergronden en de bieren meegestuurd. Dit is het verhaal van Lowlander Beer, een relatief nieuwe brouwerij met de thuisbasis in Amsterdam.

Bierista_Lowlander_Beer2.002

Het Lowlander verhaal

In vervlogen tijden schuimden Nederlandse avonturiers de wateren af. Ze keerden terug naar hun thuisland met schepen vol buit. Een buit van geurige kruiden, exotische specerijen en tropisch fruit. Geïnspireerd op deze ontdekkingsreizen naar verre oorden en de overvloed aan smaakmakers die daar te vinden zijn, brouwt Lowlander Beer met botanicals. Voor bieren met een onderscheidende smaak en avontuurlijk karakter.

Botanische schatten

Nederland, de Lage Landen, de Lowlands. De landen van beneden zeeniveau bevochten het water en triomfeerden. Ze bedwongen de wereldzeeën en brachten vanuit de verre oorden die ze bezochten kostbare ladingen kruiden en specerijen mee terug. Het duurde niet lang voor deze botanische schatten zich mengden met die andere liefde van de Nederlanders: bier.

Lowlander Beer

Lowlander Beer reist terug naar de Nederlandse oorsprong van brouwen en distilleren. In vervlogen tijden combineerden brouwers bier met botanicals om hun brouwsels extra smaak te geven. Het gruit, zoals de vaak geheime kruidenmix genoemd werd, is in de huidige brouwerijen verdrongen door hop. Lowlander Beer is geïnspireerd op de oorspronkelijke manier van bier maken. Vanuit hun ervaring bij zowel brouwerijen als gin- en jeneverdistilleerderijen experimenteerden de ‘Lowlanders’ met verschillende botanicals voor in het bier. Hun expeditie brengt ze bij Jacob Hooy voor de beste kwaliteit smaakmakers. In 1743 opende Hooy een kruidenkraam op de Amsterdamse Nieuwmarkt; de historische kruidenier is meer dan drie eeuwen later nog altijd dè specialist in de kruiden en specerijen.

De bieren

Na maandenlang proberen, proeven en verbeteren in een keuken in Amsterdam vond Lowlander Beer de perfecte balans tussen bier en botanicals. Ieder Lowlander-bier reist met de historische zeelieden mee door de Nederlandse geschiedenis. Drie iconische verhalen ontwikkelden zich tot een compleet recept. De Lowlander-bieren komen door de botanicals perfect tot hun recht in bier/spijs-combinaties. Ook sluiten ze graag een verbond met andere dranken in een beertail, een cocktail met bier.

Lowlander White Ale

De op Nova Zembla gestrande ontdekkingsreiziger Willem Barentsz vocht in 1596 op de ijsvlakte met ijsberen en ontdooide bier boven een vuurtje in Het Behouden Huys. Lowlander’s White Ale brouwt van dit verhaal over de witte beer een white ale. Het is een eerbetoon aan het typische bier van de Lowlands, waar brouwen met kruiden een gewoonte was. Lowlander White Ale is verfrissend en dorstlessend met een licht bloemige en fruitige afdronk. Het bier is volgens de makers completer dan een doorsnee-witbier en meer uitgesproken met kamille, vlierbloesem en Curaçao-sinaasappel.

Lowlander IPA

In de zestiende eeuw mochten Nederlandse zeelieden hun schulden bij cafés en herbergen soms aflossen met de exotische dieren die ze meebrachten van hun ontdekkingsreizen. De Amsterdamse havenkroegen wemelden dan ook van de bijzondere dieren. De apen brachten behalve vertier ook luizen mee. Een nachtje in een herberg met veel apen leverde dan ook altijd jeuk op. Je was dan ‘in de aap gelogeerd’. De Britten voeren in die tijd naar India; Nederlanders naar Indonesië. De Lowlander IPA is dan ook meer een Indonesian Pale Ale, gebrouwen met ketoembar (korianderzaad) en Aziatische witte thee. Dat maakt het bier hoppig en bitter met een verfrissende toets van specerijen.

Lowlander Poorter

Van scheepspoort tot stadspoort droegen kleerkasten van mannen zakken met kruiden op hun rug. Vanuit die traditie wordt soms beweerd dat de Porter-bierstijl een Nederlandse uitvinding is; geïnspireerd op de poortlopers. Wil je een Engelse bierbrouwer op de kast jagen? Vertel dan dat de porter een typisch Nederlands bier is. Hoe het ook zij, dit donkere bier krijgt door zoethout en vanille een vol en diep karakter met een zoetje. Toch blijft de Lowlander Poorter goed doordrinkbaar, zoals het een goed Lowlander betaamt.

Koers naar nieuwe bieren

Een onstilbare honger naar nieuwe ontdekkingen zit Lowlander Beer in het bloed. De bierbrouwers zetten onophoudelijk koers naar een uitbreiding van het assortiment. De genoemde bieren zijn verkrijgbaar bij onder anderen The Lobby, Hortus Botanicus, The Hoxton, Bar Botanique en Burgerlijk of voor € 2,75 te koop bij Stach en Marqt. Meer over Lowlander Beer vind je via de website, Facebook, Twitter en Instagram.

Bierista_Lowlander_Beer2.003
Lowlander Beer

Lowlander Beer