Lowlander Beer American Pale Ale, smaakvol en easy-going

5 juni 2017 om 00:41

Het is nog niet eens zo lang geleden dat er op de redactie van Bierista een fraai pakket werd bezorgd. Afzender was Lowlander Beer, een nieuwe Nederlandse brouwerij die zich laat inspireren door kruiden en specerijen, botanicals, zoals Lowlander Beer het zelf noemt. In het pakket zaten drie verschillende bieren. Door de aankondiging dat er veel met kruiden gewerkt werd, was ik beducht op een enorme smaakbom. Dat viel reuze mee. Alle drie de bieren bleken uitstekend doordrinkbaar, smaakvol, zonder scherpe randjes en met een uitstekende balans. Ik was ook gelijk bij de les toen de post opnieuw zo’n fraaie Lowlander-box kwam brengen.

door Alain Schepers

Ik weet, het gaat om het bier. Maar de verpakking ziet er zo gelikt uit, daar wil ik toch aandacht aan schenken. Alleen de doos maakt je al blij, het is een cadeautje. Onder Lowlander Beer staat de tekst ‘Inspired by the journey of the lowlanders and the abundance of herbs and spices the brought back. We brew with botanicals to create unique beers full of both flavour and character’.

American Pale Ale

Bij het openen van de doos zie ik gelijk een nieuw bier. Lowlander Beer heeft een American Pale Ale met slechts 4,5% alcohol gebrouwen. Daarnaast zie ik drie kleine verpakkingen met daarin de botanicals die zijn gebruikt bij het brouwen van dit bier: de gedroogde schil van bloedsinaasappel, grapefruit en sumak. Die laatste was een onbekende voor mij. Sumak zijn kleine pluizige besjes die een scherp zure smaak geven, zoals citroen.

Adriaen Block

In de box zit ook nog een historisch uitziende wereldkaart, waarop de inmiddels vier bieren van Lowlander Beer zijn terug te vinden. In het begeleidende schrijven staat dat ook voor deze Pale Ale de brouwer zich heeft laten inspireren door Nederlandse ontdekkingsreizigers. “Er zijn zoveel versies van het verhaal van Adriaen Block als dat er citrussoorten zijn. Maar wij zijn ervan overtuigd dat de eerste brouwerij op Amerikaanse grond in 1613 werd gesticht in Nieuw-Amsterdam (New York) door deze Lowlander.”

En dan het bier van Lowlander Beer. Bij de introductie van het merk kwamen er drie bieren op de markt. De Lowlander IPA, de Lowlander White Ale en de Lowlander Poorter. Stuk voor stuk bieren met een geheel eigen smaak. Weinig extreem, maar smaakvol en toegankelijk. De vierde loot is dus een American Pale Ale, qua labeling geheel in stijl met zijn voorgangers. De American Pale Ale heeft alleen een groenkleurig etiket.

Donkergouden kleur

Bij het inschenken – natuurlijk in het eigen Lowlander Beer-glas – dat in het pakket is meegeleverd, valt de relatief donkere kleur op. De kleur zou ik omschrijven als donkergoud tot amber. Het schuim is wit, heeft redeijk grove bellen en is toch behoorlijk stevig. Het bier is niet helder, maar om het als echt troebel te beschrijven gaat ook wat ver. Mistig is in mijn ogen een betere benaming.

De geur heeft onmiskenbaar citrus. Door alle aankondigingen van citrus (citrusaroma’s afkomstig uit de Amerikaanse hop, bloedsinaasappel, grapefruit en sumak met de frisse zuurheid van citroen) valt mij het citruskarakter alleszins mee. Ik had een explosie van citroen verwacht; die blijft – wat mij betreft gelukkig – uit. Wat ik wel ruik is zoetheid. Het heeft wat van verse toast, tintje karamel. Deze zachte zoetheid zijn typische aroma’s uit de mout.

Lichte bitterheid

Nu ben ik wel toe aan de slok. Het bier heeft 4,5% alcohol en mag redelijk koud, zeg ongeveer op 5 graden worden geserveerd. De eerste slok geeft mijn tong dezelfde ervaring die mijn neus al had. Frisse fruitige smaken, die duidelijk doen denken aan citrusfruit. Sinaasappel en grapefruit zijn het eerste waar ik aan denk. Ook in de smaak kom je die zoete mouttonen weer tegen. Bitterheid heeft deze American Pale Ale in zeer bescheiden mate. Het is zeker aanwezig en geeft ook net dat beetje diepgang. Het samenspel tussen de frisheid van de citrus-aroma’s en de invloeden van mout zijn voor mij bepalend. Mooi hoe die zachte zoetheid uiteindelijk de fruitigheid weet te vangen.

Conclusie

Lowlander Beer heeft met deze American Pale Ale een vierde bier op de markt gezet. Dit nieuwe bier is een goede toevoeging aan het bestaande assortiment en geheel in lijn met de andere Lowlander-bieren. Ook deze American Pale Ale heeft ballen. Er zit complexiteit in. Extremen kom je niet tegen. Daarom is dit een bier dat je graag vaker dan eens drinkt. Met 4,5% alcohol is dit een mooie starter zaterdagmiddag na het winkelen. Bij de barbecue gaat deze Lowlander deze zomer hoge ogen gooien!

Lowlander American Pale Ale

Lowlander American Pale Ale