De wereld rond in 32 bierculturen met Lonely Planet

7 juli 2017 om 07:50

In mei dit jaar verscheen het nieuwste boek in de Lonely Planet Food serie: Global Beer Tour. De ideale gids voor wie naast bier drinken ook van reizen houdt – en die twee graag combineert.

door Charlotte Wagenaar

Voor mij is lokaal eten en drinken altijd een belangrijk onderdeel van een vakantie of reis. Lokale biertjes proberen en een bezoek brengen aan buitenlandse brouwerijen hoort daar ook bij. Daarom was ik erg benieuwd naar dit nieuwe boek van Lonely Planet. Hiermee kun je al thuis vanaf de bank je volgende biertrip plannen.

Kijkje in de keuken

Met informatie over brouwerijen in 32 verschillende landen, verdeeld over alle continenten, geeft het boek een kijkje in de keuken van diverse bierculturen, lokale brouwerijen en bierstijlen. Per continent wordt ook nog eens een overzicht gegeven van de beste biersteden, en het boek bevat informatie over het brouwproces en bier terminologie.

Dichtbij huis

Ongeveer 80 van de kleine 300 pagina’s zijn aan Europa gewijd, dus wie op beer tour wil, hoeft niet altijd ver te reizen. Noodzakelijkerwijs zijn er wel de nodige keuzes en selecties gemaakt, en is het besproken aanbod aan brouwerijen verre van compleet. Zo worden voor Nederland bijvoorbeeld maar twee brouwerijen uitgelicht (Oedipus en De Molen) en ontbreken bijvoorbeeld grote namen als Jopen en La Trappe, maar ook vele opkomende brouwerijen. Wie een compleet naslagwerk voor een specifiek land zoekt, kan beter een meer specialistisch boek kopen.

Vooral voor voorpret

Desalniettemin is het boek een goed startpunt om inspiratie op te doen voor bieren en brouwerijen in een land of regio. Ook voor wie geen plannen heeft om binnenkort een bezoekje te brengen aan een brouwerij in Ecuador of Nigeria is het boek fijn om door te bladeren, want met veel aantrekkelijke foto’s en een luxe uitstraling is het een lust voor het oog. En gaandeweg leer je in tientallen talen een biertje bestellen en te proosten. Dat komt altijd wel weer van pas.