Lodewijk Swinkels over zijn werk als brouwer van La Trappe

15 oktober 2016 om 17:42

Boswachter worden, dat leek de kleine Lodewijk Swinkels wel wat. Lekker struinen door het bos. Toen de Brabander kennis maakte met de wereld van bier liet hij de boswachtersdroom varen. De gepassioneerde bierman is al jaren helemaal happy in zijn rol als brouwer van de bieren van La Trappe. 

De bieren van La Trappe zijn wereldberoemd. Dat heeft hij recentelijk nog weer zelf ervaren. Op vakantie in Zuid-Afrika werd hij geconfronteerd met de bieren uit zijn ketels. “Dat is toch wel een aparte gewaarwording. Zo ver van huis en dan een La Trappe kunnen bestellen.”

De beste kwaliteit

De ervaren brouwer gaat altijd voor de beste kwaliteit. Dat begint al bij de grondstoffen. “Regelmatig bezoek ik boeren, bijvoorbeeld bij boeren die hop verbouwen. Dat doe ik om te zien hoe de hop groeit, hoe de boer met zijn gewas omgaat, op welke grond de hop groeit en hoe de oogst is. Alleen met de beste ingredienten kun je het beste bier maken. Daarom vind ik het zo belangrijk om te zien hoe het graan en de hop groeien en waar het vandaan komt”, legt Lodewijk Swinkels uit.

Cijfertjes minder belangrijk

Die kwaliteit hebben de trappisten van Brouwerij De Koningshoeven, waar La Trappe wordt gebrouwen, ook hoog  in het vaandel staan. “Anders dan veel van mijn collega’s bij commerciele brouwerijen zijn de cijfertjes binnen onze brouwerij minder belangrijk. Binnen alle redelijkheid kan ik doen wat ik wil om de maximale kwaliteit te bereiken. Dat is misschien wel het grootste verschil tussen een commerciele brouwer en een trappistenbrouwer.”

Oak Aged

De winsten die worden behaald met de verkoop van de bieren worden besteed aan het klooster. Wat dan overblijft gaat naar goede doelen, zo legt Lodewijk onder meer uit in deze reportage. Bierista mag ook even een kijkje nemen in ‘de schatkamer’ van de brouwerij. Hier liggen tientallen vaten, waarop de La Trappe Quadrupel ligt te rijpen. Meer hierover vertelt Lodewijk Swinkels in de video. Eens in de zoveel tijd komt er een bier uit de kelder onder de naam La Trappe Quadruppel Oak Aged. Op het moment dat deze reportage werd gemaakt, was net batch #26 afgevuld.

Meer weten over wat een trappistenbier nu werkelijk is en wat de verschillen zijn tussen een trappistenbier en een abdijbier? Lees dan dit artikel.

Deze video-reportage is een productie van Gerbrand Pot, Boy van Dulmen en Jesper Hunter van Crystal Park New Media en Alain Schepers van Bierista.