Je likt je vingers af bij deze frisse bier- borrelcombinaties!

25 februari 2018 om 08:00

Yes, de lente is in aantocht en daar worden we blij van! Wat is er beter dan alvast in de voorjaarsstemming komen dan met heerlijk borrelcombinaties op tafel. Daarom hebben we een aantal frisse, lichte en verrassende combinaties voor je op een rijtje gezet.

Fijne hobby

Of je nu meer van zware bieren houdt of juist de licht bieren jouw voorkeur hebben, proeven en proberen is voor iedere bierliefhebber een fijne hobby. Want hoe weet je nu of je de juiste combinatie te pakken hebt? Dat heeft echt geen uitleg nodig, dat merk je wel. Wees daarom niet bang af en toe eens iets nieuws op tafel te zetten. Je ontdekt al snel wat bij jou en jouw tafelgezelschap past en wat absoluut niet.

Een aantal tips vooraf om jouw bier- en spijs avontuur makkelijker te maken:

  • Blauwader- en schimmelkazen zijn vaak vrij uitgesproken in smaak. Combineer deze kazen met zoetige en lichtzure bieren om de smaak van de kaas en het bier mooi uit te laten komen.
  • India Pale Ales hebben over het algemeen een vrij bittere smaak. Deze bieren combineer je juist weer perfect met oude kazen. En even geen zin in kaas? Dan smaakt de oerhollandse bitterbal óf Aziatisch eten ook echt heerlijk bij dit bier.
  • Bittere hopsmaken snijden dwars door vettigheid heen en versterken juist spicy aroma’s in gerechten. Een bitter bier met echt scherpe gerechten is, in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, niet zo’n heel mooie combinatie. Pittige hapjes kun je beter met een verfrissend, koolzuurrijk bier serveren.
  • Zoete gerechten vragen vaak om zoete bieren. Op deze manier versterk je de smaken en aroma’s aan beide kanten.

Nu door naar het echt werk, de borrelcombinaties! Zoals gezegd gaan we dit keer voor verfrissende en verrassende combinaties om onze zin in de lente nog eens even lekker aan te zetten.

Mini quiches met IJwit

Het water loopt je waarschijnlijk spontaan in de mond als je over deze combinatie nadenkt. Mini quiches gevuld met roomkaas, champignons en ui. De liefhebber kan hier ook nog courgette of zelfs fruit aan toevoegen, wil je het wat zwaarder maken? Voeg dan wat geruld rundergehakt toe. Combineer dit hapje met een verfrissend Witbier zoals IJwit van Brouwerij ’t IJ of Mannenliefde van Oedipus. Vooral die laatste geeft een leuke twist aan de mini quiche, door het pepertje in het bier wordt de quiche een heel stuk voller en kruidiger van smaak.

Weizen met een stokje kip

Alle kippigheid op een stokje, daar maak je gewoon een lekker borrelhapje van! Het hoeft soms ook helemaal niet moeilijk te zijn. Bak wat kippendijtjes met een uitje, wat peper en zout en als je een stapje verder wilt gaan: wat sesamzaad. Snijd in grove stukken en rijg dit op een cocktailprikker zoals je met een mini-sateetje zou doen. Zet er een frisse yoghurtdip met wat knoflook naast. Begin met een volle slok Weizen om van te genieten en dip de kip in de dressing. Een nieuw slokje van de Weizen zoals Brand Weizen (of de 0.0 variant) of de Wentersch Sonne Weizen en smullen maar! Wacht maar tot je deze combi op het terras kunt verorberen…

Saison Dupont & Geitenkaasbitterballen

Zelf gemaakt of vers uit de oven (wel zo verantwoord), geitenkaasbitterballen zijn heerlijk! Nog lekkerder worden deze kaasballen met de begeleiding van Saison Dupont of één van mijn persoonlijke favorieten, de Lellebel van brouwerij De Eeuwige Jeugd. De citrusaroma’s passen mooi bij het volle van de geitenkaas en de krokante korst pakt de mouttonen in deze bieren op. Wat deze combinatie doet? Het bier krijgt een voller mondgevoel en een ietwat meer kruidige nasmaak en de geitenkaas wordt fluweelachtig smaakvol. Om je vingers bij af te likken dus!

Door Frouke van Loo

Hebben deze combinaties je nog niet genoeg laten watertanden? Dan hebben we hier nog een aantal bier & kaas combinaties voor je klaarstaan en geven we hier nog meer tips voor het combineren van bier!

[Afbeelding: Amazon]