“Cheers to the unexpected!” Lieve eert Vlaams Rood Bruin

27 januari 2018 om 08:00

Naast dat het tijd is voor iets Ambers, vindt Lieve het ook wel weer eens tijd om nog een andere categorie in ons bierlandschap uit te lichten. De Vlaams Rood Bruine bieren mogen naar haar mening ook absoluut niet vergeten worden!

Door Lieve van Heur

Vlaams Rood Bruin

Afgelopen week stonden er voor mij als bierliefhebber twee geweldige brouwerijbezoeken gepland. Niet dat ik nog geen brouwerijen heb gezien en geen idee heb hoe het brouwen van bier werkt, maar ik was ontzettend benieuwd naar het verhaal achter de bieren van brouwerij Omer Vander Ghinste en Rodenbach. Twee authentieke, Belgische brouwerijen die ook in Nederland hard aan de weg timmeren. Beide houden zich (onder andere) bezig met het Vlaams Rood Bruin.

We hebben het dan over bieren van gemengde gisting. Eerder werden deze bieren uitgebracht onder de noemer Oud Bruin, wat nog wel eens voor de nodige verwarring zorgde bij ons vanwege het zoete, laag-alcoholische Oud Bruin dat wij in ons land kennen. Echter is deze verwarring direct opgelost na het nemen van een slok van een van deze prachtige bieren. Het is absoluut niet wat je ervan verwacht en smaakt anders dan de kleur doet vermoeden. Het ziet er zwaar uit, maar is ontzettend fris met een typisch zuurtje.

Bezoek aan de brouwerij

Bieren die naar mijn mening alleen nog maar beter smaken nadat je het verhaal van de brouwerij hebt gehoord. Mijn Belgische tripje begon in ieder geval bij brouwerij Omer Vander Ghinste, waar wij onder andere van Omer Jean de familiegeschiedenis te horen hebben gekregen. Omer Jean begon zijn carrière bij Coca-Cola in België en stapte in 1992 in het familiebedrijf Bockor. Na het overlijden van zijn vader heeft hij inmiddels in z’n eentje de leiding over de brouwerij.

Cuvee des Jacobins lieve RoodNiet alleen Bockor pils en Omer vallen onder de vlag van Omer Vander Ghinste, ook de in ons land welbekende Kriek Max, Blauw Export én verschillende bieren van spontane gisting worden hier gebrouwen. Om bier van spontane gisting te brouwen, wordt het ‘wort’ na het brouwproces afgekoeld in zoals zij zelf zeggen het ‘koelschip’; een grote, open bak in een ruimte bovenin de brouwerijtoren waar het bier in aanraking komt met gisten uit de buitenlucht. Nadat de wilde gisten zijn opgenomen, wordt het bier 18 maanden op eikenhouten foeders (grote tonnen) gerijpt. Cuvée des Jacobins is 100% bier van spontane gisting, de overige bieren bestaan uit gemengde gisting.

Brouwerij Rodenbach

Een brouwerij die zich volledig toelegt op het brouwen van geweldige Vlaams Rood Bruine bieren is Rodenbach. In het West-Vlaamse Roeselare sticchte de familie Rodenbach in 1836 de brouwerij. De eikenhouten foeders waar het bier ook in deze brouwerij op wordt gerijpt, zorgen voor de unieke smaak van de bieren van Rodenbach. Het werd erkend als streekproduct en is waarschijnlijk het meest bekroonde bier ter wereld.

Naast de Rodenbach Classic, een Vlaams Rood Bruin bier welke zijn smaak te danken heeft aan gedeeltelijke rijping in eikenhouten foeders, brouwt de brouwerij in Roeselare nog meer geweldige bieren. Denk aan de Grand Cru, de Rodenbach Vintage, Rodenbach Alexander en de fruitige Caractere Rouge. Het mooie aan deze bieren is dat zij met hun lichtzure, volle smaak relatief weinig alcohol bevatten. Dit varieert namelijk van 5,2 tot maximaal 7%.

Ga er op uit

Ik had een heel uitgebreid boekwerk kunnen schrijven over deze mooie familiebrouwerijen, maar wil jullie vooral zelf uitnodigen voor een bezoek. Ontzettend vriendelijke en geweldig gepassioneerde mensen vertellen je hier maar al te graag iets over de brouwerij en de bieren waar zij voor staan. Oh en, vergeet niet om een van deze mooie bieren alvast eens te proeven. Ik ben erg benieuwd of een brouwerijbezoek uiteindelijk jullie smaak gaat beïnvloeden. Zoals Rodenbach inmiddels heel mooi zegt: “Cheers to the unexpected”.

Meer info over een bezoek aan brouwerij Omer Vander Ghinste in Bellegem lees je hier.

Meer info over een bezoek aan brouwerij Rodenbach in Roeselare lees je hier.