Liefmans oogst 165.000 kilo kersen voor ambachtelijke kriekbieren

14 juli 2015 om 09:02

Zomertijd, kriekentijd! In de Belgisch Limburgse boomgaard in Gingelom wordt momenteel 165 ton sappige kersen geplukt voor brouwerij Liefmans. En hoewel de kersen weinig regenwater kregen en daardoor iets kleiner zijn dan normaal, ziet de oogst er opvallend goed uit. De rijpe vruchten worden de komende dagen ondergebracht in tanks om vervolgens maandenlang te rijpen.

3 jaar wachten

De kraakverse kersen worden de komende dagen in bakken water naar de brouwerij gebracht. Daar staan ze klaar om, met de hand, deze over te laden in een ketel en te vermengen met jong en oud bier. Daarna verdwijnen de kersen samen met het bier in rijpingstanks, om er 18 maanden tot drie jaar te rijpen. Er wordt zorgvuldig over gewaakt dat elk brouwsel voldoende tijd krijgt om zijn smaak te ontwikkelen. Het resultaat van het fruitige bier proef je daarom op zijn vroegst pas over anderhalf jaar.

Elk jaar anders

De ambachtelijk werkwijze van brouwerij Liefmans zorgt ervoor dat het bier elk jaar een beetje anders smaakt. Dat maakt het bier zo uniek en geliefd. Elk jaar is de brouwmeester afhankelijk van de kwaliteit van de kersen en kan er, net als bij wijn, eens een uitzonderlijk goede oogst zijn. Dit jaar zijn de kersen zo’n 10 tot 20 procent kleiner dan andere jaren. Het weer is hiervan de directe oorzaak. Door weinig regenval vindt de oogst ook iets later plaats dan anders.

Kwaliteit van lokale producten

Liefmans brouwt al sinds 1679 kriekbieren in haar kelders in Oudenaarde. En tot de dag van vandaag verkiest de brouwerij om te werken met Belgische producten. Dit geldt niet alleen voor de hop die uit
Poperinge (BE) komt, maar ook voor de Gingelomse kersen voor de Liefmans-bieren. Een bewuste keuze, zegt brouwmeester Marc Coessens: “De kwaliteit van onze lokale producten is fantastisch.
Bovendien vermijden we zo dat onze verse vruchten eerst een heel eind getransporteerd moeten worden – onze krieken liggen na drie dagen al gespoeld en gekoeld in de rijpingstanks. En zo blijft Liefmans een op en top Belgisch bier.”

 

Liefmans-Kriek-aan-tak