Betaal in Leiden voor je biertje met de digitale Gulden

15 september 2017 om 08:00

In het Stadsbrouwhuis in Leiden kun je vanaf maandag 19 september een biertje afrekenen met de digitale Gulden. Daarmee is het Stadbrouwhuis het eerste Leidse horecabedrijf waarbij je met de virtuele munt kunt betalen.

Vernieuwing

Het is niet uit nostalgie dat Rogier Rustige, eigenaar van het Stadsbrouwhuis in Leiden, de Gulden straks als betaalmiddel accepteert. “Een paar vaste gasten van het Stadsbrouwhuis die in de IT-wereld zitten, opperden het en ik zoek altijd naar vernieuwing van producten. Het staat nog in de kinderschoenen dus het is een beetje uitproberen. Het kan ook niks zijn, maar ik geloof er wel in!”

Gebruiker bepaalt de waarde

Het idee van de digitale munt komt van Amsterdammer Rijk Plasman en is gebaseerd op de technologie van de Bitcoin. Inmiddels heeft de munt tussen de 60.000 en 70.000 gebruikers. In een jaar tijd steeg de Gulden van minder dan een halve eurocent naar elf cent. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt, net als voor andere digitale valuta, voor de risico’s van de Gulden. „Door de recente toename in populariteit en de explosieve prijsstijgingen vertonen deze valuta overeenkomsten met een financiële zeepbel”, aldus de AFM.

Maar het lanceren van de Digitale Gulden was geen geval van grootheidswaan zin en de behoefte veel geld te verdienen, de consument bleek behoefte te hebben aan een nieuw betaalmiddel. “Men wil weer de baas zijn over hun geld en hebben behoefte aan eigen systemen zodat je zelf bepaalt wat er met je geld gebeurt”, zegt Dorin Bouwman van Gulden.

De digitale Gulden moet vertrouwen winnen

Om de Gulden succesvol te maken moet er vertrouwen bij de mensen komen en moeten er dus plaatsen zijn waar de digitale Gulden gebruikt kan worden. Het Amsterdamse cafetaria de Prins was drie jaar geleden al één van eerste punten waar het systeem gebruikt kon worden. In eerste instantie was het daar vooral de bedoeling extra service te bieden aan de bezoekers, de waardestijging van de Gulden was een leuke bijkomstigheid. In de beginperiode verkocht hij namelijk zo’n 200 euro aan patat en die zijn ondertussen al duizenden euro’s waard. De eigenaar van de snackbar zal collega horecaondernemers dan ook zeker aanraden in ieder geval een testrun met de digitale Gulden te doen. “Als je het niets vind, kun je er zo weer mee stoppen!”, en dat is precies wat Rogier Rustige van het Stadsbrouwhuis in Leiden ook vindt. “Het enige wat ik moet doen, is een app installeren. Als klanten willen betalen richten zij hun telefoon op de QR-code en kan ik kiezen hoe ik het wil laten uitbetalen, in euro’s of in digitale Guldens. Als het niet te hoge bedragen zijn vind ik het leuk om te zien wat de Gulden doet, want de Gulden heeft allerlei mooie voordelen, er is één groot nadeel.. Je weet niet wat de koers doet!”

Zeker het proberen waard dus die digitale Gulden want stijgt de koers? Dan heb je ineens meer bier voor je Gulden!