Leffe laat heel Holland brood bakken met bier

30 oktober 2017 om 15:00

Heel Holland Bakt breekt heeft afgelopen seizoen record na record gebroken. Mede dankzij Robèrt van Beckhoven, de Bourgondische Brabander, die met een passie en warmte over zijn producten spreekt, zodanig dat het water je in de mond loopt.

Door Alain Schepers

Deze meester-boulanger en meester-patissier heeft nu samen met Leffe een bierbrood ontwikkeld, dat in de horeca en supermarkt te koop is. In alle supermarkten van Nederland liggen vanaf nu de kitjes waarmee je thuis zelf heel simpel je eigen bierbrood kunt bakken. En simpel is het! Zelfs ik – die normaal nog water laat aanbranden – kan het. Zo bewees ik onder toeziend oog van de meester zelf.

Bakken & brouwen

Een bakker en een brouwer werken beiden graag met graan. Zo kan het dus gebeuren dat je je als bierschrijver terugvindt onderweg naar Oisterwijk. In de Leerfabriek geeft Robèrt van Beckhoven een workshop bierbrood bakken.

De ontvangst is in het café/restaurant. Een voortreffelijke espresso wordt geserveerd en we mogen een gebakje uitzoeken. Stuk voor stuk cadeautjes, alleen al om te zien. Bij het proeven overweeg ik heel even een overstap te maken van bier naar patisserie, maar beland net op tijd weer in de werkelijkheid.

Het café/restaurant heeft een duidelijk crafty-karakter. Nog niet zo lang geleden was de Leerfabriek een vervallen bende. Dankzij investeringen van de Provincie en Van Beckhoven is het industriële complex nu een hippe plek, waar het bakkers-ambacht zijn thuis heeft gevonden. Het hele pand heeft een industriële uitstraling en is tot in de puntjes verzorgd.

Bierbrood workshop

Robèrt mengt zich intussen in het gezelschap, geeft iedereen een hand en toont zich geïnteresseerd in ieders verhaal. Hij vertelt honderduit over zijn passie en trekt op een natuurlijke manier de aandacht naar zich toe. Hij nodigt uit veel te vragen, “want als je niet vraagt, kom je ook niks te weten”, klinkt het Cruijffiaans.

Op de eerste verdieping is een soort leslokaal ingericht met aangrenzend een praktijklokaal met werkbanken, mixers en ovens. In het leslokaal legt Robèrt uit hoe hij al anderhalf jaar bezig is met Sjors van Drie van Leffe om dit project gestalte te geven. Lange tijd is getest en gesleuteld om het brood op zo’n hoog niveau te krijgen dat beide A-merken er achter kunnen staan. “En dat is gelukt”, aldus Van Beckhoven, die trots een verpakking omhoog houdt. “Dit is het geworden.”

Bierbrood Robert kleinEen demonstratie volgt. De meester-boulanger scheurt de verpakking open en gooit de bloem in de mengkom. Vervolgens opent hij een flesje Leffe Bruin en giet het bier op de bloem. Daarna worden de ingrediënten met elkaar vermengd. In het kitje zit een hittebestendig mandje. Hier giet je het beslag in. Volgens strooi je er de bijgeleverde tarwevlokken over en het mandje kan de oven in.

Bier in plaats van water

Dit bierbrood is nadrukkelijk wat anders dan bierbostelbrood. Dat is gemaakt van bierbostel, het restproduct van de bierbrouwerij. “Een goed bierbostelbrood maak je alleen met verse bostel, die direct uit de ketels komt. Het Leffe-brood is gemaakt met bier in plaats van water. De alcohol uit het bier verdampt in de oven, zodat je ook na twee sneetjes met een gerust hart in de auto kunt stappen”, aldus de meester.

Nu we de kunst hebben kunnen afkijken mogen we zelf aan de slag in de praktijkruimte, maar niet nadat we een overheerlijk Brabants worstenbroodje hebben geproefd. Als we daarmee weer op krachten zijn gekomen buigen we ons over de mengkom. Ik ben absoluut geen keukenprins, maar deze uitdaging moet ik tot een goed einde kunnen brengen.

Bloem, bier, roeren en in het mandje gieten, vlokjes erover en klaar. Hup, de oven in. Niet veel later geurt de hele ruimte naar vers gebakken bierbrood. Mijn brood doet niet veel onder bij die van de rest. Wellicht toch maar eens mijn geluk beproeven bij Heel Holland Bakt. Als het echt zo simpel is …