Nieuwe lambiek uit de Zennevallei zit in een doosje!

18 augustus 2018 om 08:00

In de Belgische Zennevallei wordt sinds kort een nieuwe Lambiek gebrouwen. Brouwerij Den Herberg lanceert dit typische streekbier ook nog eens in een opvallende verpakking. Het bier wordt namelijk in een bag-in-box verkocht. Lambiek uit een doosje dus!

Den Herberg

In Café Den Herberg in Halle, België, wordt sinds vorige maand een nieuw Lambiek bier verkocht. De familie Devillé van café en brouwerij Den Herberg pakt de gaande bierrevolutie met beide handen aan en dat lijkt een succes! De liters oude lambiek gaan namelijk als zoete broodjes over de toonbank. “We hadden eerlijk gezegd niet verwacht dat het zo een vaart zou lopen”, zegt brouwer Bart Devillé. Hij runt de zaak met zijn vrouw Ann Heremans en krijgt intussen zelfs al hulp van de kinderen. “Voor mij was het een probeersel, maar het is natuurlijk wel het ideale seizoen. Het is al weken warm en dan is een lambiek extra verfrissend, terwijl het ook het moment is van de feestjes. Gelukkig is dat bijtappen niet zo heel moeilijk”, zegt hij tegen HLN.

Nieuwe projecten

Uit brouwerij komen reeds een aantal goed gewaardeerde bieren zoals Den Herberg Blond, Tarwe, Amber en Bruin. Allen van zichzelf vol van smaak en ambachtelijk gebrouwen. Na deze bieren werd er vorig jaar in de winter voor het eerst Lambiek gebrouwen in brouwerij Den Herberg. “We zitten nu eenmaal in de Zennevallei, dan wil je toch dat typisch bier eens brouwen”, zegt Bart.

“We hebben al meer dan 50.000 liter kunnen brouwen. Het was wel puzzelen, want het bier moet ook opgeslagen worden in houten vaten. Op de boerderij op de Berendries hebben we een deel gestockeerd en ook een kleine ruimte aan de brouwerij is volgestouwd met vaten. Maar we gaan niet alle lambiek verkopen. Binnenkort willen we zelf een geuze maken met onze lambiek als basis. We gaan nu verder experimenteren en binnen enkele jaren zal zo zelfs een echte Oude Geuze mogelijk zijn. En we brouwen natuurlijk ook onze andere bieren verder.”

Lambiek uit een doosje

Heel wat bierfanaten willen een doosje van vijf liter bier voor zich winnen. Een etiket voor de doosjes vol bier is er nog niet, er wordt dus nog druk met stift geschreven. Maar dat is ook wel weer de charme van deze oude lambiek. “Gasten in het café haalden al herinneringen op”, zegt Ann. “Vroeger werd lambiek veel meer gedronken. Vandaag zijn het vooral de geuze en de kriek die populair zijn. Hoog tijd dus om de lambiek zelf in de spotlights te zetten. Ook jongeren ontdekken zo intussen onze brouwsels.”

Dat het bier in een doosje, ofwel bag-in-box, verkocht wordt is niet perse nieuw. Gevestigde namen zoals Timmermans en Oud Beersel verkopen ook enkele bieren in deze verpakking. Dat is voor het bier echter geen probleem. Deze is namelijk al helemaal uitgegist. Je moet de dozen wel koel bewaren. En ongeopend kunnen ze maanden meegaan. Na het openen heb je zo’n 4 weken de tijd het bier op te drinken. 

Kijk voor meer info over brouwerij Den Herberg op de website!

[Foto door Mozkito via HLN]