La Chouffe or Mc Chouffe? That’s the question!

31 januari 2017 om 08:06

Inmiddels een ‘klassieker’ voor bierdrinkers en voor sommige bijna een ‘gewoontje’ tussen het overweldigende aanbod aan speciaalbier dat we vandaag de dag voor onze kiezen krijgen. Maar nog altijd een bier dat, op het moment dat ik er met volle aandacht een slok van neem, nog altijd voor een tevreden glimlach zorgt. “Verdorie jongens, dit blijft toch echt een heel goed biertje!”

door Bianca van der Aalst

De ‘La Chouffe’ heeft een vaste plek op mijn ‘gegarandeerd genieten-lijstje’, samen met enkele andere grote klassiekers, lokale toppers en exotische microbrews die mijn pad kruisen. Op het moment dat ik een weekendje naar het dorpje Wandebourcy (Houffalize) ging, was dan ook al snel duidelijk waar wij een stop moesten maken. Je kunt niet zo dichtbij de brouwerij van Achouffe zijn en niet even een kijkje nemen.

Kabouters

Een rondleiding in de brouwerij van Achouffe kost slechts negen euro per persoon en dat betaalt zich zeker terug. Hoewel de rondleiding zelf kort is, leren we toch het een en ander over de geschiedenis van de brouwerij en de oorsprong van de befaamde kabouters. Na een korte introductiefilm, vertelt de gids enthousiast over de zwagers die de brouwerij Achouffe ooit begonnen zijn en de groei die het heeft doorgemaakt. Hoewel Achouffe vandaag de dag onderdeel is van Duvel Moortgat, worden de bieren nog altijd in de brouwerij in Achouffe gebrouwen en inmiddels naar 41 landen gedistribueerd. De ‘hoofdrolspeler’ LaChouffe, zorgt nog altijd circa 83% van de totale productie.

Een Chouffe voor ieder seizoen

We nemen een kijkje in de brouwerij waar de slogan ‘La Chouffe of Mc Chouffe? That’s the question!’ op de muur prijkt. Naast de beroemde blonde La Chouffe, brouwen ze hier namelijk ook de bruine Mc Chouffe. Aan de liefhebbers van de een extra bittertje, zoals ik, is ook gedacht met de Chouffe Houblon. Verder hebben ze het assortiment uitgebreid met iets voor ieder seizoen. In de winter geniet je van de Chouffe N’Ice en de lente en zomer van de Chouffe Soleil. Speciaal voor de Nederlandse markt is ook een herfstbok ontwikkeld de Chouffe Bok 6666, naar de postcode van Achouffe. Persoonlijk vind ik de laatste geen winnaar onder de bokjes maar over de rest van de bieren ben ik zeker te spreken.

La Chouffe N’ice

De rondleiding eindigt in het proeflokaaltje waar je drie proefglaasjes krijgt. Standaard de La Chouffe en de Mc Chouffe en de derde kun je kiezen. Omdat het hartje winter is, is de keuze beperkt tot de Houblon en de N’Ice. Terwijl we lekker van onze biertjes genieten, kunnen we tussendoor nog een kaartje schrijven die vanuit de brouwerij verstuurd wordt naar ons thuisfront. Wanneer de glaasjes leeg zijn krijg je nog een schattig proefglaasje mee voor thuis. Alsof we dan ons geld er nog niet uit hebben, zit er nog een bonnetje aan voor een laatste consumptie in een van vier cafés in de buurt waar we een laatste proefglaasje van één van de Achouffe bieren kunnen drinken.

La Chouffe

La Chouffe

La Chouffe

La Chouffe

La Chouffe

La Chouffe