Kotten Brewery: awardwinning bieren vanuit de logeerkamer!

24 augustus 2017 om 11:55

Nederland telt meer geregistreerde brouwerijen dan België. Hoe dit zo ontstaan is weet ik niet, maar wat wél overduidelijk is, is dat Nederland meer van Craft Bier houdt dan van de traditionele bieren. Bij vele van de ‘nieuwe’ Nederlandse brouwerijen vind je geen Blond, Triple of Dubbel. Maar wist je ook dat er voor elke geregistreerde brouwerij minimaal twee thuisbrouwers zijn? Tijdens het laatste Dutch Craft Beer Festival heb ik met drie thuisbrouwers kennis gemaakt en de uitnodiging gekregen om mee te brouwen tijdens een ‘Brewday’.

Door Frank Schonewille

Kotten Brewery

De eerste brouwer waar ik op bezoek ben geweest is Brendan Son of Seamy in zijn Kotten Brewery. Om de twee weken heeft hij een Brewday, maar toch heeft het enige tijd gekost om een dag te plannen die voor ons beide werkte. Het plan was om niet alleen bier te brouwen, maar natuurlijk ook te genieten van bieren. Vlak voor de afspraak bij hem thuis zag ik een pracht van een Facebook post over hem voorbij komen. Als lid van het Twents Biergilde heeft hij bij een wedstrijd onlangs de tweede en derde plek gewonnen met zijn Black IPA en zijn Quadruppel.

Eenmaal bij Brendan thuis mocht ik eerst zijn installatie aanschouwen. De logeerkamer heeft hij omgebouwd tot een semi professionele thuisbrouwerij. Alles, maar dan ook echt alles, heeft hij zelf gebouwd. Vanaf de elektronische verwarming tot en met het koelsysteem. Voor de geïnteresseerden, dit hele proces heeft hij gedocumenteerd in een YouTube reeks. Zo kan je duizenden euro’s besparen, laat staan uren, dagen, weken of maanden aan uitzoekwerk en/of frustratie.

Easy IPA

Tijdens deze Brewday hebben we een Easy IPA gemaakt. We begonnen de dag met het zelf vermalen van het graan en het op het ‘vuur’ zetten hiervan. Toen dit eenmaal in gang was gezet, was het wachten waarbij we natuurlijk konden degusteren. Brendan had, gelukkig voor mij, zijn award winning beers in huis. kotten-brewery-2Deze mocht ik zelf tappen op zijn eigen gebouwde tap installatie. Om de twee weken brouwt hij 40 liter bier dat hij in fusten giet. Alles bottelen duurt hem te lang en het bier gaat er toch wel snel doorheen volgens Brendan. Een ‘Brewday’ voor hem is niet alleen werken, maar ook veel lol maken. Dat ik een vriend mee had genomen kwam alleen maar goed uit, want zoals Brendan zelf al aangaf; hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Tussen het bier drinken door moesten we het brouwsel natuurlijk ook in de gaten houden en de volgende stappen voorbereiden. Het meeste werk van deze dag zat in het wachten en het schoonmaken. De apparatuur moet natuurlijk perfect schoon zijn, je kan je geen infectie of iets dergelijks veroorloven. Dat kan je bier met gemak verpesten en tja, dan ben gewoon veertig liter bier kwijt.

Award Winning Bier

We zijn van 12.00 tot 19.00 aan het werk geweest en dit was eigenlijk een heel snelle en goed geslaagde dag. Aan het eind van de dag ging ons brouwsel in een vat in de koeling. Binnen afzienbare tijd kreeg ik een berichtje van Brendan om een paar flesjes op te halen. Ondanks dat hij normaal niet bottled maakte hij nu een uitzondering. Mijn eerste brouwervaring was bijzonder. Het werk was goed te doen en ook de stappen gingen (over het algemeen) erg goed. Het was vooral heel erg gezellig en ik kan gerust zeggen dat ik heel goed begrijp waarom Brendan twee prijzen heeft gewonnen. Uit meer dan 90 bieren is dat zeker een prestatie. Wie weet gaat Brendan dit ooit nog op grote schaal brouwen. Ik ben er van overtuigd dat hij dat zeker kan, maar goed… Voor nu vindt hij het gewoon leuk en lekker om voor zichzelf en vrienden te brouwen, en ik ben blij dat ik daar deelgenoot van mocht zijn!