Kluynbier met dadels van Gula Beers wint 050Brouwt!

22 februari 2018 om 08:00

Tijdens 050Brouwt deden 7 teams aan amateurbrouwers uit het Noorden van ons land mee in de race om het beste Kluinbier. Brouwerij Baxbier verkoos de variant van Gula Beers uit Meppel tot winnaar! 

050Brouwt

050Brouwt is nu al dé amateurbrouwwedstrijd van Noord-Nederland. Baxbier organiseert deze competitie in samenwerking met studenten van de Hanzehogeschool dit keer voor het eerst. De wedstrijd is tot stand gekomen met het doel een waardevolle bijdrage te leveren aan de Groningse biercultuur en Groningen opnieuw als echte bierstad op de kaart te zetten. Daarom willen zij het Groningse Kluinbier niet alleen nieuw leven inblazen, maar vooral volledig naar de 21e eeuw brengen. Er wordt daarom gebruik gemaakt van alle nieuwe technieken, kennis en ingrediënten die er zijn.

Kluinbier

Groningen is van oudsher een echte bierstad. Op het hoogtepunt waren er ruim 80 brouwerijen in de stad gevestigd. Vele daarvan waren gelegen rondom het Hoge der A, waar men brouwde met water uit de Drentsche Aa. De bekendste biersoort uit die tijd is het Kluin (of Kluun) bier. Groningers danken er zelfs hun bijnaam ‘Kluunkoppen’ aan. Bierista Dennis Hofman vertelde er hier in zijn blog al eens eerder over.

Het donkere, zware en zoete bier was eeuwenlang razend populair in het hele Noorden. Maar in de negentiende eeuw raakte het in verval, en begin twintigste eeuw verdween het bier vrijwel helemaal. Het is door kleine brouwerijen nog wel eens gebrouwen, maar niet zoals er in deze competitie gepoogd wordt.

Gula Beers

Afgelopen 16 december was de algemene brouwdag waarop de brouwers aan de slag gingen hun bieren te ontwikkelen. Zondag 18 februari was het dan zo ver, de bieren werden geproefd en de winnaar werd gekozen. De basis ingrediënten werden door de organisatie verzorgd maar de brouwers staan volledig vrij met de verhoudingen daarvan te spelen. Ook kunnen zij nog maximaal twee unieke ingrediënten toevoegen aan het brouwsel.

Gula Beers koos ervoor om dadels toe te voegen aan hun Kluynbier. ‘Gula’ is Latijn voor gulzigheid, wat verwijst naar de reactie die de brouwers teweeg hopen te brengen wanneer men hun bieren proeft. En dat is gelukt! De vakjury vond namelijk dat de mannen van Gula Beers het beste kluinbier brouwden. De gezamenlijke liefde voor speciaalbier van deze zes mannen uit Meppel brengt hen nu dus naar de titel ‘Beste Amateurbrouwers van Noord-Nederland’ én er wordt in het voorjaar 2000 liter van hun bier gebrouwen in de ketels van Baxbier. Als klap op de vuurpijl wordt dit bier uitgebracht als special in de Original-050-Series!

Als eigen toevoeging voor het Kluynbier dat we brouwen voor 050Brouwt hebben we gekozen voor dadels! #brewing #gulabeers #baxbier #050brouwt

Geplaatst door Gula Beers op zaterdag 16 december 2017