Meer over bier || Dennis vertelt over Groninger Kluinbier

29 januari 2018 om 09:30

Groninger en Bierista Dennis wilde graag meer weten over het Groningse Kluinbier. Dit haverbier uit Groningen was heel vroeger ontzettend populair. Niet alleen in Groningen, maar ook in de rest van Nederland. Hij neemt een duik in de geschiedenis en neemt je graag mee!

Door Dennis Hofman

Groningen houdt van bier

Groningen groeit en bloeit als het op bier aankomt. Dit is al jaren zo! Dat Groningen bij een van de grotere studentensteden van Nederland hoort, heeft er in de basis natuurlijk enigzins mee te maken. Maar de Groningers houden over het algemeen allemaal wel van een biertje. En ook speciaalbier blijkt in Groningen steeds meer succes te krijgen. Inmiddels zijn er 19 brouwerijen in en rondom de stad. Daarnaast komen er ook steeds meer bierwinkels en horecagelegenheden waar men speciaalbier kan kopen en/of drinken.

Kluinbier

Geheel toevallig is dit niet als je kijkt naar de Groninger bier geschiedenis. Hieruit blijkt dat de stad Groningen in de vijftiende eeuw al bier produceerde met hop en op basis van 40% haver en 60% gerstenmout waarvan een deel van het mout was geroosterd. Het moest de steeds meer gedronken bieren uit Hamburg en Bremen gaan verdrijven. Het bier uit Groningen, kreeg de naam Kluinbier mee! Kluinbier, ook wel als Cluynbier of Kluynbier geschreven, won op den duur zo aan populairiteit dat het zelfs werd geexporteerd naar de rest van Nederland. Vooral in Friesland was men dol op dit bier.

Er waren in die tijd zeker meer dan 250 brouwerijen die allemaal meegingen in de welvarende Groninger biercultuur. Grotendeels waren de brouwers gevestigd aan de Hoge der A, waar men ook het water kon gebruiken voor het brouwen. Logistiek was het ook ideaal, want uiteindelijk gingen er wekelijks schepen op pad om het bier te exporteren.

Vraag en aanbod

Na eeuwen Kluinbier liep de vraag en aanbod in het begin van de twintigste eeuw hard terug. Brouwerijen sloten hun deuren en Kluinbier stierf een langzame dood. Gelukkig voor ons zijn de recepten voor het haverbier keurig terug te vinden in de stadsarchieven van de stad Groningen. De afgelopen jaren zijn er dan ook een aantal brouwers in Groningen geweest die geprobeerd hebben om het Kluinbier weer nieuw leven in te blazen. Het werd gewaardeerd maar over een enorm succes zoals vroeger kun je niet spreken. De enige brouwer die tegenwoordig nog Kluinbier maakt, is Toon van den Broek, die zijn zelf opgebouwde brouwerij heeft in Midwolde.

Zacht door haver

Door het gebruik van haver is het een lekker zacht biertje, die ook zeker lekker gevonden kan worden door mensen die normaal gesproken niet echt als bierdrinkers te boek staan. Het is jammer dat dit haverbier niet meer zo groot is als vroeger. Maar misschien maakt dat het Kluinbier ook weer uniek. Een speciaalbier is ook meer een beleving als je er moeite voor moet doen. Anders kun je net zo goed een pilsje atten…