Klein is fijn! ’t Slokje lentebierfestival in Hilversum

11 april 2017 om 08:15

Een jaar of twee en een half geleden was ik getuige van de eerste versie van het Hilversumse bockbierfestival ’t Slokje. Toen nog ingestoken als de eerste openbare versie van een uit de hand gelopen tuinfeestje, maar al direct een succesformule.

door Bianca van der Aalst

Zaterdag was ik weer aanwezig op de lente-editie van het festival, inmiddels gegroeid en met een vernieuwd concept. Waar je bij de eerste editie vooraf kaarten kochten, een strippenkaart kreeg voor zes verschillende bieren, een lekker herfstmaaltje en een leuke live-band, was deze versie ook geschikt voor de spontane bezoeker. Geen kaartjes vooraf maar munten op het festivalterrein, uit te geven aan bier en/of eten naar keuze.

Aan het terrein is overigens niets veranderd. Op het pleintje waar de terrassen van Puur Smaeck, Bistro Vos en Wijnbar Vintage samenkomen. Aan de, toepasselijk genaamde, biersteeg in het centrum van Hilversum. Groot genoeg voor een klein festival, maar dan in een knusse opzet.

Muziek en eten


Ook aan muziek en eten is bij deze editie weer gedacht. Als wij net na de opening, om 16.00 uur, arriveren, komen de covers en hier en daar een origineel van Chris Hordijk ons al tegemoet. En het eten is van een buffet geëvolueerd tot hapjes die met munten te koop zijn. Denk bitterballen, tosti’s, plankjes met kaas en/of vlees en een heuse kaasfondue. Hoewel dat laatste erg lekker klinkt is het ook enigszins onhandig te eten. De bar is erg smal dus daar in alle rust aanhangen is er niet bij en het aantal tafeltjes is beperkt. We kijken geamuseerd toe hoe twee meiden op deze manier proberen hun kaasfondue en een lekker biertje te verorberen.

De bieren

Genoeg over het eten, hoe zit het met het bier? 
De keuze was passend bij het formaat festival: op de kaart een twaalftal biertjes om uit te kiezen. Uiteenlopend van enkele, misschien wel erg bekende, maar altijd lekkere jongens zoals de Vedett IPA, IJwit, Chouffe Soleil en de Tank 7 tot een eigen brouwsel: ’t Slokje Langgewenst. Een ongefilterd lentebier met koriander en paradijszaad. Met een bescheiden 6.1% een heerlijk lentebier en wat mij betreft de onverwachte topper van het festival. Doordat we daarmee zijn begonnen hebben we misschien wel een beetje te vroeg gepiekt.

Lost in Spice


We drinken hierna een lentebockje van Brouwerij Julius. Persoonlijk vind ik er weinig smaak aanzitten, een beetje lafjes. De Lost in Spice van de Koninck, die we daarna drinken heeft iets meer smaak lijkt het in eerste instantie maar dat verandert in de afdronk in een nogal hoog limonade-gehalte. Ook niet de topper van het festival. We hebben onze bierkeuze strategisch aangepakt en willen eindigen met de Sluwe Vos, een biertje van 7,5%. Zoals de omschrijving belooft een krachtig blond bier en eentje waar we hoge verwachtingen van hebben. Helaas, helaas, blijkt de ‘Sluwe’ Vos niet aanwezig te zijn. De barman vertelt dat hij wel ‘onderweg’ is en we hem vanaf mei in de bistro kunnen komen proeven. Maar voor vanavond druipen we teleurgesteld af en besluiten we ons als laatste te storten op het ‘Paasij’ van Brouwerij ’t IJ. Een prima biertje maar geen hele uitzonderlijke, brouwerij ’t IJ heeft fantastische bieren maar deze is, juist in dat perspectief, een beetje gewoontjes.

Voor de genieter

Toch mag het de pret niet drukken. Het bierfestival is vooralsnog klein genoeg om leuk en overzichtelijk te blijven. Het meer open karakter maakt wel dat het, naarmate het bekender wordt, het risico loopt nogal snel uit zijn voegen te barsten zoals we bij de Utrechtse variant hebben meegemaakt. De muziek is goed en het eten mag er wezen. De bierliefhebber die veel nieuwe dingen wil proberen is hier snel klaar, maar voor de genieter zitten er een aantal zeer mooie bieren tussen waarbij het eigen gebrouwen ‘Langgewenst’ wat mij betreft de show stal.