De Proefzaak van Kleiburg in de Amsterdamse Bijlmer

14 september 2017 om 08:00

Brouwerij Kleiburg opende op 20 mei de deuren van haar gloednieuwe proeflokaal, De Proefzaak, een eenvoudige loods midden tussen de kantoorgebouwen in de Amsterdamse Bijlmer. Dit werd natuurlijk gevierd met een openingsfeest, een heuse fustenrace en uiteraard lekker bier. Door een vriendin die betrokken is geweest bij de oprichting van de brouwerij, Eeke Anne de Ruig, was ik uitgenodigd om deze happening bij te wonen.

door Bibi Boom

Het feestje was al in volle gang toen wij arriveerden. We begonnen met het proeven van het bier in de lentezon waarna een enigszins bedwelmde brouwmeester Thomas Hermsen ons een privérondleiding gaf door de brouwerij en erover vertelde. De locatie naast IKEA was lange tijd een braakliggend terrein en Brouwerij Kleiburg heeft van de gemeente een vergunning gekregen om de grond en de loods tijdelijk uit te baten, voor in ieder geval vijf jaar.

Enkele jaren geleden besloot Johannes van den Akker dat hij een religieuze leefgemeenschap wilde oprichten. Hij kocht en renoveerde een aantal appartementen in de grote uitgewoonde flat Kleiburg tot een klooster.
De totale renovatie was zo innovatief dat de architect die dit alles bedacht, de Mies van der Rohe award in de wacht sleepte. Dit is een gerenommeerde, internationale architectuurprijs voor vernieuwende renovaties.
Nu is Kleiburg een heus klooster en Johannes de abt. Het Kleiklooster is een kleine leefgemeenschap die openstaat voor iedereen die het leven met anderen wil delen en vieren en elkaar wil steunen. Anders dan bij kloosters gebruikelijk is, leven hier complete gezinnen en niet alleen zonderlinge individuen. Het klooster functioneert tevens als buurthuis en als opvang voor vrouwen die voor kortere of langere tijd een veilige plek nodig hebben om te wonen.
De onvermijdelijke vraag liet niet lang op zich wachten: je hebt nu een klooster… waar blijft het bier? Na een paar keer deze vraag te hebben weggelachen, was het zaadje bij Johannes toch geplant. Twee jaar geleden startte hij in samenwerking met anderen een crowdfundingcampagne om de brouwerij te realiseren. Middels brouwerij Kleiburg treedt het Kleiklooster in de sporen van de eeuwenoude traditie van kloosters om abdijbier te brouwen. De brouwerij draagt bij om de sociale doelen van het klooster te realiseren. De locatie in Zuidoost is niet alleen een brouwerij, maar het proeflokaal biedt tevens wat vrolijkheid en gezelligheid in de verder nogal treurige en troosteloze kantooromgeving. Een aanrader voor een nawerkse borrel met collega’s of vrienden.

http://kleiklooster.nl/
http://brouwerijkleiburg.nl/
https://deproefzaak.nl/