Bewaar je kerstboom dit jaar voor Lowlander Beer!

23 december 2018 om 08:00

Vanaf 2 januari zamelt de Amsterdamse bierbrouwerij Lowlander Beer kerstbomen in. Staat hij nu nog in vol ornaat in de huiskamer, volgend jaar kan jouw kerstboom zomaar verwerkt zijn in de Winter White IPA!

In Nederland halen we per jaar zo’n 2,5 miljoen echte kerstbomen in huis. Het merendeel daarvan belandt na de jaarwisseling in de versnipperaar, langs de weg of in een vreugdevuur. Lowlander Beer heeft een alternatief gevonden! Zij zamelen de bomen namelijk vanaf 2 januari door het hele land in om er vers bier mee te brouwen. En een leuk detail: voor iedere boom ontvangt de gever een flesje Winter IPA.

Van boom tot bier

De bierpionieren van Lowlander Beer gingen deze winter meer dan ooit tegen de stroom in door geen typisch donker, zwaar winterbier te introduceren maar een licht en verfrissend brouwsel voor koude winterdagen: de Winter White IPA.

Dit jaar kocht de botanische brouwerij de benodigde sparrennaalden voor dit Winter IPA nog in, maar in 2019 zijn het gebruikte bomen die het bier zijn subtiele sparsmaak geven. En er is maar liefst 600 kilo naalden nodig voor de productie van het winterbier!

Om dat te halen, haalt Lowlander niet alleen huis-tuin-en-keuken-bomen op. Ook Hortus Botanicus Amsterdam, Mama Makan, RAI en Horecava sloten zich aan bij de missie om een bestemming te vinden voor gebruikte kerstbomen en doneren na de feestdagen hun kerstboom aan Lowlander. Voor het brouwen van de Winter IPA zijn enkel de naalden nodig, toch zal Lowlander de complete kerstboom hergebruiken in o.a. giftsets. Daarnaast borrelt volgend jaar ook een nieuwe creatie in de ketels: Lowlander Botanical Brut, een limited edition bruisend bier met spar en champagnegist!

Tree to Table campagne

Om de inzameling, opslag en verwerking van de naalden en bomen mogelijk te maken, lanceert Lowlander na de feestdagen de ‘Tree to Table’ crowdfunding campagne. Chief Botanical Officer Frederik Kampman: “We halen de bomen op zodat doneren supermakkelijk wordt. Daarna moeten we de kwaliteit van de naalden beschermen om er bier van te kunnen brouwen. Én moet de rest van de boom verwerkt worden tot bijvoorbeeld de kaas en rookmot voor de Tree to Table editie van de Botanical Brewkitchen pop-up diners. Dat vraagt om expertise die wij zelf niet hebben. En dat is kostbaar. Daarnaast geven we met crowdfunding tegelijkertijd de Lowlander-community als eerste de kans om alle nieuwe producten te proeven.” 

Via deze crowdfunding zijn o.a. de limited edition Winter IPA giftset, de Lowlander Botanical Brut en tickets voor de pop-up diners te koop. Brouw jouw boom tot bier via deze website. Aanmelden kan tot 6 januari, Drie Koningen. Twijfel je of jouw kerstboom geschikt is? Een Blauwspar of Douglas is het beste in het bier!