Zet deze kerst eens een bierproeverij op tafel!

21 december 2018 om 08:00

Tijdens de kerstdagen staan familie, vrienden, dankbaarheid, gezelligheid en uitkijken naar een nieuw jaar natuurlijk centraal. Dat doen we maar wat graag met cadeautjes onder de weelderig opgetuigde kerstboom en onze favoriete mensen aan tafel, met een hoop lekkers op de borden. Maar natuurlijk ook in het glas! Dus waarom maak je tijdens de kerst niet wat tijd vrij voor smaakvolle kerstproeverij?

Sommigen kijken er het hele jaar naar uit, anderen zijn weer blij als de feestdagen voorbij zijn. Toch maken we er altijd allemaal weer iets moois van. Ieder op zijn of haar eigen manier. Wij als Bierista’s doen dat natuurlijk met overheerlijk bier in ons glas. Of dat nu naast, door of voor een gerecht is. Het bier vloeit rijkelijk maar verantwoord.

Geheel in kerststijl

Daarom richten we graag een bierproeverij in, geheel in kerststijl natuurlijk! Verwarmende, verrassende en volle bieren die elkaar mooi opvolgen en ook nog eens super te combineren zijn bij het welbekende kerstmenu. Volle smaken, gerechten gehuld in specerijen en klassieke en smaakvolle desserts.

Voor je begint aan de lijst van bieren die we voor een kerstproeverij voor je hebben opgesteld, is het van belang dat je de proeverij op een gedegen manier in elkaar zet. Allerhande tips voor het organiseren van een eigen bierproeverij hebben we hier voor je verzameld.

Tijd voor bier

Zorg altijd dat je de proeverij naar intensiteit van het bier opbouwt. We hebben het dan niet alleen over het alcoholpercentage, maar vooral over de geuren en smaken van het bier. Begin je met een zwaar bier? Dan zul je een opvolgende lichter bier niet meer ruiken en proeven zoals de brouwer het bedoelde. Werkt hiermee dus van licht naar zwaar. Zo hebben we ook de opsomming aan bieren voor je opgebouwd.

Lowlander Winter White IPA | 5,5%

Dit frisse maar toch verwarmende bier is er één die je echt geproefd moet hebben. De aroma’s en smaken van de Winter White IPA zijn namelijk echt allemansvrienden te noemen. Dit bier laat je kennis maken met een nieuwe manier van brouwen, namelijk met botanicals en voor het eerst een boom. Dit bier is namelijk gebrouwen met spar en jeneverbessen. Meer weten? Hier vertellen we meer over de Winter White IPA van Lowlander Beer.

Dit bier kun je ook gemakkelijk combineren tijdens de gourmetavond, ook op dit gebied is het een allemansvriend!

Winter Wit | 9%

Winter Wit van Brouwerij Dampegheest is een Zwaar Blond bier waar je van opkijkt. Winters qua volheid en verwarming, wit door de crispy witte schuimkraag. Het stevige tarwebier is met zijn 9% een bier waar je rustig van nipt en niet meteen doordrinkt. Lichtzurige aroma’s van de tarwe, met zoetheid van de mout. In de smaak licht bitter met een zoete fruitigheid van appel en grapefruit. De kruiden in dit bier geven een extra dimensie mee en laten je genieten deze koude dagen!

Winter Wit combineer je ook overheerlijk bij een aperitief of stukje witvis.

Noordt Winterbier | 8,5%

Het Winterbier van de Rotterdamse brouwerij Noordt is een Strong Ale gebrouwen naar Amerikaanse stijl. De brouwerij komt de laatste tijd veel in het nieuws door de kwaliteiten van brouwmeester Peter en dat proef je ook gewoon terug. Ook dit winterbier is er weer één waar je vrolijk van wordt. Flink wat bitterheid maar ook zeker mooie ronde smaken die het plaatje compleet maken. Moutigheid, aroma’s van karamel, bruine suiker en rozijntjes. In de smaak is hij vooral wat zoet, licht plakkerig en verwarmend.

Dit Winterbier combineer je bijvoorbeeld mooi bij dadels in spek gewikkeld en een gebraden stuk vlees of kalkoen.

Bronckhorster Hop Into Winter | 10%

Bronckhorster Hop into Winter is een Barley Wine. Dit seizoensbier is een bier waar je echt even voor gaat zitten. Je voelt hem tot in je tenen vanaf de eerste slok. En dat vooral op een positieve manier. Hop Into Winter is een pareltje, en die wil je delen! Diep, rijk en krachtig dankzij een uitgebalanceerd samenspel tussen hop, mout en de gist. Een echt meesterwerk dat perfect bij een mooie kerst.

Dit bier kun je tijdens het kerstdiner overheerlijk combineren bij wildgerechten, stoofperen en haricots verts omwikkeld met spek bijvoorbeeld!

F*ck de kerstboom staat in de fik | 10%

Hoe kun je een kerstproeverij beter afsluiten dan met een echte knaller. ‘F*ck de kerstboom staat in de fik’ van Uiltje Brewing Company is niets minder dan dat. Niet alleen de naam maar ook de inhoud van het bier past mooi bij de feestdagen. Deze Orange & Coffee Oatmeal Stout met geroosterde koffiebonen uit Jamaica en een hele hoop sinaasappelschil moet je aan staan. Een verrassend, uitgesproken bier dat zich niet in een hoekje laat drukken. Zoek dus een mooi moment voor dit bier!

F*ck de kerstboom staat in de fik combineer je overheerlijk bij een chocoladedessert of laat hem tijdens de proeverij een drinken met een stukje chocolade met sinaasappelsnippers!

Fijne kerstdagen!

Wij wensen je natuurlijk een overheerlijke kerst toe en hopen dat je volop zult genieten van als het mooi om je heen. Laat je het aan ons weten wanneer je de proeverij met succes op tafel hebt gekregen? Dat vinden we leuk! Proost!

Door Frouke van Loo