Zuurliefhebbers opgelet: Karel Boon komt naar Eindhoven!

17 mei 2018 om 17:30

Bierauthentiek organiseert wel een heel uitzonderlijk lanceringsfeestje! Zij halen Karel Boon naar Eindhoven om in de Drinkers Pub de Geuze Sélection te introduceren. “Oude” Geuze van het vat, dat is nog eens een primeur!

Woensdag 30 mei komt Karel Boon, de zoon van Frank Boon (ook wel de ‘redder van de Geuze’ genoemd), naar de Drinkers Pub in Eindhoven. Vanaf 16:00u gaan de taps open en is er keuze uit verschillende soorten Boon bieren. Er worden deze bijzondere dag ook bijpassende gerechten geserveerd zoals bijvoorbeeld een heuse Geuzesoep!

Het eerste glas van de Geuze Sélection zal rond 19:00u getapt worden na de officiële opening van Jack Abendanon, importeur van deze bieren in Nederland. Daarna kun je de bijzondere workshop ‘Geuze steken’, gegeven door Karel Boon, bijwonen. Een bijzonder avondje in Eindhoven dus!

Geuze Sélection van het vat

Er is zeer zeker een verschil tussen de Geuze van het vat en de Geuze op fles. Allereerst kan een “Oude Geuze” alleen in een fles worden afgevuld. De reden hiervoor is dat Geuze van oudsher is gemaakt met op fles afgevulde Lambiek. Vandaag de dag, kort samengevat, maakt Boon Oude Geuze door Oude en Jonge Lambiek te mengen en direct af te vullen op fles. De jonge Lambiek bevat natuurlijke suikers die de wilde gist van de oudere Lambiek opnieuw activeert in de fles. Hierdoor ontstaat er een Geuze.

De drukopbouw van Oude Geuze tijdens het gisten is simpelweg te hoog voor fusten. Alleen flessen kunnen deze hoeveelheid druk aan. Dat is de reden waarom Geuze normaal gesproken niet op fust verkrijgbaar is. Brouwerij Boon heeft echter een manier gevonden om deze druk laag te houden zonder dat het de typische volle smaak en Geuze Boon-zurigheid en fruitigheid verloren gaat. Geuze Boon Sélection is op traditionele wijze gemaakt. Het kan echter geen “Oude Geuze” worden genoemd omdat het wordt beschermd door de Europese Unie als bier dat alleen in flessen kan worden afgevuld.

Een andere merknaam

Om deze Geuze te maken, moesten men bij Boon een nieuwe Lambiekmix selecteren en maken. Zij hebben daarom de eigenschappen van de lambiek bepaald die nodig zijn voor de Geuze op vat, en daarbij de lambiek uit specifieke foeders gehaald. Dit betekent uiteraard dat er een smaak verschil is met de gebottelde Geuze. Ook het koolzuur is minder, dus het mondgevoel is heel anders. Daarom hebben de brouwers besloten om ‘Sélection’ toe te voegen aan de merknaam. Het is natuurlijk ook een nieuwe Geuze Boon-variant is.

Geuze in een keykeg

Boon heeft bewust gekozen de Geuze Sélection in een KeyKeg af te vullen. De zak in de keykeg zorgt voor een goede, gecontroleerde vatconditionering. Ook tijdens het tappen wordt het bier beschermd tegen alle zuurstof, zodat het altijd fris blijft. Een niet-fruitig Lambiek-bier is veel gevoeliger voor zuurstof in vergelijking met andere bierstijlen, daarom is dit type vat ideaal voor Geuze Sélection.

Dit toffe event in Eindhoven is voor iedereen toeganlijk. Alleen voor de workshop moet je je vooraf even aanmelden. Bekijk de eventpagina voor meer informatie!