Zelfs Westmalle was aanwezig op ‘Just Beer’!

13 november 2017 om 10:00

We zakken af naar Kortrijk in het zuiden van West-Vlaanderen, de laatste stad voordat men de Frans-Belgische grens passeert. Wij blijven in Bourgondisch Vlaanderen en brengen een bezoek aan Xpo Kortrijk. Hier vindt het bierevenement  ‘Just Beer’ plaats, het eerste bierfestival van Belgisch gepassioneerd biersommelier Sofie Vanrafelghem.

Door Carlo de Leeuw

Verfijnde opzet

We wandelen de Xpo binnen, naar mijn mening een zielloos gebouw. Zodra we de hal van ‘Just Beer’ binnengaan worden we geconfronteerd met een verfijnd opgezet bierevenement. Geen rode loper maar wel een keurig aangebracht blauw tapijt. Netje gerangschikte stands en een keus uit 70 geselecteerde brouwerijen zowel uit binnen- als buitenland. Neem bijvoorbeeld de buitenlandse brouwers Ôllenaut (Estland), Poppels (Zweden), Septem (Griekenland), Bliksem (Nederland) etc.

Ook Belgische toppers zoals Inglorious Brew Stars, Roman, de Kazematten/Sint Bernardus, Contreras, De Wilde Brouwers, D’Oude Maalderij etc. zijn aanwezih. Voor de volledige exposantenlijst verwijs ik u naar de site van Just Beer.

Het is Sofie zelfs gelukt om Westmalle te strikken! Blijkbaar de eerste keer dat deze Trappisten-icoon zich op een festival bevindt.

Sofie’s World

In het hart van het event staat de infostand van Sofie’s World waar men de gastvrouw kan ontmoeten. Just Beer speelt overigens bij binnenkomst slim in op de ‘Bierleek’ door een ‘routezuil’ te plaatsen. Hierop kan men kiezen uit speciaal samengestelde smaakroutes, hierin zijn 7 degustaties opgenomen in opbouwende volgorde. Hiermee wordt voorkomen dat de bezoeker, zoals op de meeste bierfestivals, verschillende brouwsels willekeurig degusteert met als gevolg een aanslag op de smaakpapillen en een bezoeker die een onaangenaam onderbuik gistdepot ontwikkeld.

Not Just Beer

Na enige verfijnde brouwsels te hebben geproefd, in het gezelschap van bekenden, waaronder de grondleggers van het naderende BCBF, en verschillende brouwers schuiven we aan bij de workshop Bier&Cheese. Dit een beetje tegen mijn zin aangezien ik volgens mij de enige Nederlander ben die een afkeer heeft van kaas maar de quote ‘Hemelse combinatie’ trok mij naar binnen.

Sofie schotelt ons de volgende combinaties voor, allen in harmonie en contrast en uiteraard begeleidt met een smaakvolle uitleg;

  • Cuvee Soeur’ise (brouwerij De Leite), deze kriek gecombineerd met Souréliette du Fédou.
  • Kerel IPA (brouwerij VBDCK), deze IPA gecombineerd met Munster Gérome.
  • Imperial Russian Stout (Emelisse), deze Stout gecombineerd met Blauwe schimmelkaas.

Ik moet toegeven dat deze combinaties mijn kijk op kaas + bier zeer positief hebben beinvloed.

Om in stijl af te sluiten met de woorden van Sofie; “Met Just Beer willen we de schoonheid van Bier in de verf zetten”. Dit bierevent is zeker een aanwinst voor België en daarbuiten, op naar volgend jaar!