Melina bezoekt Haarlems bierwalhalla de Jopenkerk

23 oktober 2017 om 15:00

Het is een druilerige zaterdagmiddag in Haarlem. Een ideaal moment om op zoek te gaan naar een warme droge plek waar goed bier te vinden is. De kerkdeur gaat open en de gezelligheid, biertaps en de geur lekker eten komt je tegemoet. Welkom in de Jopenkerk.

Door Melina Hoekstra

Voordat ik aan een prachtig drieluik van bier begin bij Jopen, verdiepte ik me een beetje in het ontstaan van dit bier in een bijzondere locatie.

Bierbrouwstad van Nederland

Eeuwenlang was Haarlem één van de grootste bierbrouwerssteden van Nederland. In de 14e eeuw wordt bierbrouwen echt een beroep. In Haarlem stonden veel brouwerijen aan de rivieren, omdat hier de grondstoffen per boot konden worden aangevoerd. Op de kades staan biervaten met een inhoud van 112 liter. Deze worden aangeduid als ‘Jopen’.

De voorloper van hop is gruit. Dit gaf het bier een betere smaak. Erg leuk dat Jopen nu weer een bier heeft gebrouwen volgens dit ouderwetse recept (Jopen Koyt). Het Haarlemse gruitbier is tot ver over de landsgrenzen bekend, Koyt is in de vijftiende eeuw het meest gedronken bier van Antwerpen.

Halverwege de achttiende eeuw loopt de bierproductie drastisch terug, mede door de zware accijnzen en de populariteit van koffie en thee. Veel brouwerijen moeten sluiten. De markt voor bier wordt steeds kleiner. Pils groeit snel aan populariteit en verdringt het Haarlemse bier. Ook de laatste Haarlemse brouwerij, Het Scheepje aan de Houtmarkt, sluit in 1916 haar poorten.

Nadat de gemeente Haarlem in 1995 een oproep plaatst in de krant om ideeën in te zenden om het 750-jarig bestaan van de stad te vieren, ontstaat het idee om iets met bier te doen. In 1992 wordt de Stichting Haarlems Biergenootschap opgericht om de traditionele bieren van Haarlem opnieuw op de markt te brengen. Daar wordt het biermerk Jopen geboren (naar de houten vaten van 112 liter waar het bier vroeger in werd vervoerd).

Jopen werd geboren

Er worden investeerders gezocht én gevonden! Jopen BV ziet het levenslicht in 1996. Jopen maakt ondertussen gebruik van de brouwfaciliteiten van diverse brouwerijen. In 2005 wordt de Jacobskerk aangekocht.

Op 8 juni 2010 slaat brouwer Chris Wisse officieel de eerste paal en de verbouwing van de kerk gaat van start. De kerk wordt omgedoopt tot Jopenkerk. Op 11 november 2010, de zestiende verjaardag van Jopen, kunnen de eerste bezoekers genieten van het Haarlemse bier en de bijbehorende spijzen. Op 8 december 2010 wordt de Jopenkerk officieel in gebruik genomen. Het Haarlemse biermerk krijgt weer een thuis.

Tweede brouwhuis

Jopen opent in de zomer van 2015 een tweede brouwhuis op het dynamische bedrijventerrein de Waarderpolder in Haarlem. Het eerste brouwsel van het nieuwe brouwhuis, Jopen Bokbier, is een karaktervolle 4-granenbok. Bovendien wordt eind 2015 de tweede Jopenkerk geopend. Distilleerderij, grand café en restaurant Jopenkerk Hoofddorp is gevestigd in de oudste kerk van Haarlemmermeer. Het merk Jopen is uitgebreid met distillaten. In de kerk prijkt een ambachtelijke distilleerderij waar Gospel Gin wordt gestookt.

Tijd om van dit biermerk te proeven! De kerk is gezellig druk en de bediening is alert. Op het bord staat een veelzijdig assortiment aan bier. Natuurlijk wil ik beginnen met het traditionele gruitbier.

Jopen Koyt

Het is een zwaar gruitbier met 8,5% alcohol. Het heeft een prachtige bruinrode kleur en een geur van butterscotch en alpenkruiden. De zoete smaak heeft de boventoon waarna de al snel de heerlijke kruiden proeft. Een licht bittere nasmaak volgt. Veel verschillende smaken, maar wel in balans.

Mashing Pumpkins 4.0

Dit bier is in samenwerking met SAB (Stichting Noord Hollandse Alternatieve Bierbrouwers) gebrouwen.Een Imperial Pumpkin Ale van 9%.Het is amber kleurig met een duidelijke oranje pompoenkleur erdoor. De geur is kruidig en rokerig. Je proeft kruidnagel en kaneel, maar ook noten en honing. De nasmaak is lichtzurig. Ik vond het een heerlijk biertje, maar het is waarschijnlijk niet een smaak voor iedereen.

Blue & Black Eyes

(Session) Milk Stout van 4%

Een prachtig donker bier met geuren van chocolade, bessen en drop. De smaak is chocolade en koffie achtig, maar dit blijft in tegenstelling tot veel andere stouts niet lang hangen. Daarna proef je nog zure tonen en komt het fruit (bramen, bessen) naar voren. Het bevat genoeg koolzuur en ik vind het een stout die je door kunt drinken.

Wil je bijzondere bieren proberen in een unieke omgeving en hou je van lekkere hapjes erbij? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan de Jopenkerk in Haarlem.

[Foto: Via jopenkerk.nl]