Nieuw bij Jopen: ExceptioNEL, de IcePA versie van de Mooie Nel

5 augustus 2017 om 11:45

Bij Jopen zitten ze niet stil. Er gaat vrijwel geen dag voorbij of er wordt een idee bedacht voor een nieuw bier. Met de ExceptioNEL hebben ze echt wat bijzonders geflikt. Ze hebben de prijswinnende Mooie Nel IPA bevroren en geconcentreerd. Vanaf eind deze maand kun je genieten van de ExceptioNEL van maar liefst 14%.

De ExceptioNEL is een concentraat van de Mooie Nel IPA. Het bier is twee weken lang bevroren en daarna langzaam weer ontdooid. Tijdens dit proces wordt water onttrokken aan het bier. Hierdoor wordt het bier geconcentreerder en smaakvoller.

De methode wordt wel Eisbocken genoemd. Het wordt vooral toegepast bij donkere bieren zoals Bockbier. Het feit dat Jopen deze methode toepast op een India Pale Ale is best bijzonder.

ExceptioNEL

De Jopen-brouwers Tom Provo en Cor Baan zijn verantwoordelijk voor project ExceptioNEL. Hoe zijn ze eigenlijk op het idee gekomen? Cor Baan: “Onze Traditional Eisbock, Jopen Ex-Girlfriend, was vorig jaar een groot succes. We waren bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe Eisbock en ik dacht; waarom proberen we dit ook niet met een ander bier?”

Mooie Nel IPA

Waarom Jopen Mooie Nel IPA? “Wij zijn trots op de receptuur van onze prijswinnende IPA, maar ik hou van experimenteren. Dit was de ultieme kans om nog iets met Mooie Nel te proberen. Door het bier in te vriezen verander je het recept niet, maar het bier wordt sterker. Zowel in alcohol als in smaak”, aldus Cor.

De smaak

En hoe is de smaak? “Als je bier proeft dan begin je altijd met de geur. Bij ExceptioNEL ruik je eerst fruitige hoparoma’s en het hoge alcoholpercentage is direct duidelijk! Qua smaak blijft fruit over met een stevige bitterheid. Verder is het bier verwarmend door de alcohol. Tot slot een zoetje om het geheel in balans te houden. Echt een krachtig bier!”

Verkrijgbaar

De Jopen ExceptioNEL is een gelimiteerd bier. Als je bent aangemeld voor de Jopen Nieuwsbrief kun je al reserveren. Vanaf de tweede week van augustus kan iedereen bestellen. De ExceptioNEL is alleen te bestellen in het IcePA-pakket. Dat pakket kost € 19,50 en bestaat uit: 2 flessen ExceptioNEL, 2 flessen Jopen Mooie Nel IPA en de nieuwste metalen Jopener. De gereserveerde pakketten worden op vrijdag 25 augustus verstuurd.