Jopen oogst 3x goud, 2x zilver en 1x brons tijdens Dutch Beer Challenge

6 april 2017 om 15:31

Craft bierbrouwerij Jopen uit Haarlem is wederom de grote winnaar van de Dutch Beer Challenge. In 2016 werd Jopen de meest bekroonde Nederlandse brouwerij en deze prestatie werd in 2017 herhaald.

Op woensdag 5 april werden in Rotterdam de prijswinnaars van de Dutch Beer Challenge 2017 bekend gemaakt. Jopen behaalde zes medailles, met als hoogtepunt: gouden medailles voor Jopen Lentebier, Jopen Adriaan Wit en Jopen 4-granen Bokbier.

Meesterstuk

Brouwerij Jopen behaalde in totaal zes medailles tijdens de Dutch Beer Challenge 2017: 3x goud, 2x zilver en 1x brons. De bekendmaking volgt kort op het nieuws dat Jopen Meesterstuk 2017 een gouden medaille won bij de Barcelona Beer Challenge 2017. Jopen Adriaan Wit mocht in de categorie ‘Tarwe-/Granenbier: Witbier’ het goud in ontvangst nemen. Tijdens de World Beer Awards 2016 werd dit witbier uitgeroepen tot ‘World’s Best Belgian Style Witbier’. “Lekker fruitig, kruidig en een zeer uitnodigende neus”, aldus de jury destijds.

Driemaal goud

Maar het bleef niet bij één gouden medaille. Jopen Lentebier werd bekroond met goud in de categorie ‘Blond: Blond-/Meibock’. Een fris en fruitig voorjaarsbier gebrouwen met een ruime dosis Amerikaanse hop en een flinke hand korianderzaad. Tot slot veroverde Jopen 4-granen Bokbier goud in de categorie ‘Donker: Bock/Dubbelbock’. Een karaktervolle herfstspecialiteit met geroosterde en fruitige tonen.

Innovaties

De IPA-categorie lijkt voor Jopen een lievelingscategorie. Na twee jaar goud tijdens de Dutch Beer Challenge voor Jopen Mooie Nel IPA (in 2015 en 2016) en zilver in 2016 voor Jopen Hop zij met ons (een glutenvrije IPA), claimde Jopen Hop zij met ons voor het tweede jaar op rij zilver in de categorie ‘Amber Ale: IPA’.

Barrel Aged

Voor het eerst viel een barrel-aged bier van Jopen in de prijzen. Jopen Zwarte Ziel pakte zilver in de categorie ‘Innovatie/speciaal: Houtgelagerd’. Deze Smoked Porter heeft 4 tot 8 maanden gerijpt op Jim Beam en Old Forester Bourbon vaten. Tot slot sleepte Jopen Onheilsprofeet in de categorie ‘Innovatie/speciaal: Rook’ een bronzen medaille in de wacht. Deze Smoked Russian Imperial Stout is gebrouwen met turfgerookte mout. Dit weekend, zaterdag 8 en zondag 9 april, organiseert de Jopenkerk Haarlem een proeverij met de prijswinnende bieren.

Dutch Beer Challenge 2017

De Dutch Beer Challenge is een initiatief van de Stichting Dutch Beer Challenge (DBC). De biercompetitie is in het leven geroepen om het bier van eigen bodem te promoten. Tijdens de derde editie werden ruim 425 Nederlandse brouwerijen uitgenodigd om deel te nemen. Een jury, bestaande uit Nederlandse onafhankelijke bierexperts, keurmeesters en internationale specialisten, beoordeelde de bieren in 21 verschillende biercategorieën. Op 11 mei 2017 wordt tijdens het openingsevenement van de zesde Week van het Nederlandse Bier bekend gemaakt welk bier zich het ‘Het Beste Bier van Nederland 2017’ mag noemen. Jopen Mooie Nel IPA, internationaal bekend als Jopen North Sea IPA, werd in 2015 verkozen tot ‘Het Beste Bier van Nederland’ en kreeg de Mitra-award uitgereikt.