Jolly Roger: oude rot en jong hond slaan handen ineen

26 januari 2017 om 00:05

Leon Rick Fokken is fan van Gulpener. Hij reisde van Zandeweer in Groningen naar Gulpen voor de presentatie van de Jolly Roger, de collaboration tussen Gulpener Bierbrouwerij en Uiltje Brewing Company. Dit is zijn verslag. De foto’s zijn gemaakt door Jeroen Fokken.

Aansluiting

Het is geen verrassing dat de grote brouwerijen in ons land moeite hebben om de groeiende groep speciaalbierliefhebbers te bereiken. Om de aansluiting met deze biergenieters toch te kunnen maken, worden ‘speciale’ bieren op de markt gezet – zoals Heineken’s H41 en Grolsch’ Kornuit. Brand lanceerde een succesvolle reeks speciaalbieren als resultante van de Brand bierbrouwwedstrijden voor thuisbrouwers.

Toch valt het op dat deze brouwers steeds achter de feiten aan lopen en nooit de bierliefhebber écht weten te raken. De enige oude rot in het brouwersvak voor wie de craft bier wereld en haar liefhebbers bijna een tweede natuur zijn is Gulpener.

Gulpener

De Vrije Brouwer timmert al enkele jaren hard aan de weg en is in de speciaalbier wereld dan ook niet onopgemerkt gebleven. De goed ontvangen specials die Gulpener om de zoveel tijd uitbrengt en de honderden vrijwilligers die mee helpen tijdens het Gulpener Hopoogst laten een duidelijk beeld zien: Bij Gulpener staat de smaak en kwaliteit van het bier voorop. En volgens mij is dat de enige manier waarop bierliefhebbers je in hun hart kunnen sluiten.

Oud en nieuw

Het is dan ook niet gek dat juist Gulpener het aandurft om de samenwerking op te zoeken met Uiltje Brewing Company, één van ‘s lands radicalere brouwers. Het gebeurt niet vaak dat een brouwer met bijna twee eeuwen aan geschiedenis haar brouwketels deelt met een brouwer die zijn eerste lustrum nog moet vieren. Alhoewel, volgens het officiële verhaal is er niet bepaald sprake geweest van het delen van de ketels. Zodra de mannen van Uiltje het Gulpener terrein opliepen, namen zij de controle van de brouwerij over en kaapten zij de brouwketels. De uitkomst van deze schaamteloze daad van piraterij? De Jolly Roger, een Spicy Double IPA gebrouwen met rode pepers.

Piratenschat

Een echte piraat verstopt natuurlijk zijn schat. De Jolly Roger is na het brouwen dan ook onvindbaar. Met de officiële presentatie van het bier nog maar enkele dagen verwijderd, werd er afgelopen dinsdag in allerijl een bemanning samengesteld, bestaande uit de winnaars van Gulpeners Facebook actie en kapitein Jan-Paul Rutten. Het is aan dit samengeraapt zooitje zeeschuimers om te zorgen dat het vloeibare goud weer boven water komt.

Schatkaart

En zo wil het dat ik op vrijdag 20 januari in piratenoutfit het Gulpener Brouwlokaal binnen stap om onder de bezielende leiding van een enthousiaste Jan-Paul Rutten, die persoonlijk de zoektocht heeft opgezet, in de brouwerij op jacht te gaan naar de schat. Hier en daar begeleid door een luidkeels ‘AARRR!!’, leidt de tocht langs de moutzolder, brouwketels en gistingstanks, waar delen van een schatkaart worden verzameld. Het is deze schatkaart die ons naar de krochten en spelonken van de Gulpener kelders leidt. Daar wordt de schat, in de vorm van het allereerste vaatje Jolly Roger, gevonden.

Onder luid gejuich, en tot grote schrik van een toevallig passerende rondleiding, wordt het vaatje teruggebracht naar het BrouwLokaal, waar met een paar goedgemikte tikken van Robbert Uyleman het vat wordt aangeslagen en de Jolly Roger rijkelijk vloeit. Glazen worden gevuld en het is tijd om het bier te proeven.

Subtiele pepersmaak

En dat proeven, dat is absoluut geen straf. De Jolly Roger is een heerlijke Double IPA. Een stevige moutbasis zorgt voor een vol en rond bier. De lading hop, die zelfs de filters in de brouwketels van Gulpener heeft weten te verstoppen, geeft een fruitig, vol aroma en een aangename bittere afdronk die lang blijft hangen. De Jolly Roger is een Double IPA, zoals een DIPA moet zijn. Een perfect balans tussen hop en mout. Anders dan bij de Pepperspray Porter van het Uiltje, waar de pepers de boventoon voeren, heeft de Jolly Roger een veel subtielere pepersmaak. Juist de subtiliteit van de pepers voegt een erg mooie complexiteit toe aan het bier.

Dit jaar brengt Gulpener nog drie andere collaborations uit. Alledrie met craftbrouwers. Als de Jolly Roger een voorbode mag zijn van wat er nog komen gaat, dan gaat Gulpener een (vloeibaar) gouden toekomst tegemoet.

Tekst: Martijn Fokken / Foto’s Jeroen Fokken

bierista-gulpener-uiltje-004 bierista-gulpener-uiltje-003 bierista-gulpener-uiltje-002 bierista-gulpener-uiltje-001