Jeroen Bax op avontuur in The Taste

28 december 2013 om 16:43

Afgelopen zomer was het vrij rustig rond mijn persoontje en tijdens een avond tv kijken kwam ik langs RTL4. Hierop werd een vooraankondiging gedaan voor het tv programma ‘The Taste’. Herman den Blijker en Robert Kranenborg stonden met een porseleinen lepel in de hand en vroegen mensen zich op te geven als kandidaat. Het was laat, ik had die middag al een borrel gehad en had zodoende al meer dan voldoende biertjes achter de kiezen. De drempel was hierdoor vrij laag geworden dus ik opende mijn laptop en zocht het opgave formulier voor het programma. Binnen een minuut was de opgave rond.

Een telefoongesprek van een half uur, een persoonlijk gesprek van 15 minuten in Amsterdam waarvoor ik zeven uur in de trein heb gezeten en een uur ‘proef’ koken in Rotterdam verder kreeg ik de uitnodiging om voor de tv audities te verschijnen. Het werd ineens heel echt.

Mijn insteek in het programma was niet om te winnen, al had ik inmiddels heus al wel iets leuks bedacht met het te winnen geldbedrag van 25.000 euro. Ik ging er onbevangen in en was erg benieuwd of ik het een paar rondjes uit kon houden, daarnaast was ik vastbesloten het combineren van bier en spijs een stukje meer op de kaart te zetten.

Dat laatste is zeker gelukt! Het zelf bier brouwen heeft aandacht gehad en ook mijn gerechten bereid met bieren zijn in beeld geweest. Hier heb ik bieren voor gebruikt van brouwerijen die al heel goed bezig zijn met bier en spijs. Zoals Jopen uit Haarlem en Duits & Lauret.

Ik zal jullie verder geen dag tot dag beschrijving gaan geven, daarvoor kunnen jullie terecht op RTL Gemist. Wat je niet ziet is dat een dag op de set ongeveer twaalf uur duurde. Wachten, wachten, wachten en twee uur koken. Het koken is nog niet zo spannend. Maar het toekijken hoe de grote chefs mijn lepel proeven en beoordelen, het lopen naar de stip voor de uitslag en het moment van de uitslag als je lichtje wel of niet of rood springt zijn zenuwslopend. Wanneer ik `s avonds met een lekker biertje aan de bar in het hotel terug dacht aan dat ik weer een rondje had overleefd kreeg ik toch telkens een beetje de slappe lach, de onhandige barman lachte zonder te weten waar het over ging gezellig met mij mee.

Qua koken bleek namelijk al snel dat ik een van de minder ervaren goden was. Desondanks heb ik het toch nog tot de halve finales weten te schoppen, iets waar ik bijzonder trots op ben. Niet in de laatste plaats omdat ik er uitvloog in de visopdracht waarin ik voor het eerst in mijn leven een vis gefileerd heb.

Intussen is mijn ontwikkeling en inspiratie op het gebied van bieren ontdekken en bierbrouwen niet stil blijven staan. Daarin heb ik met mijn goede vriend Sepp een partner gevonden en samen zijn wij begonnen met het opzetten van een eigen brouwerij in Groningen. Wat daar allemaal bij komt kijken kunnen jullie lezen in mijn volgende blog`s. Deze zullen afgewisseld worden met bierige recepten, ik kan de tips van meester kok Robert Kranenborg immers moeilijk onbenut laten!

Jeroen Bax
www.baxbier.com