Is Amstel Ongefilterd de pilssensatie van 2017?

23 januari 2017 om 21:38

Amstel heeft tijdens Vrienden van Amstel Live uit een nieuw vaatje getapt. Bezoekers van het evenement in Ahoy Rotterdam konden kennis maken met Amstel Ongefilterd, een nieuw troebel bier met een volle smaak. Is dit de nieuwe pilssensatie van 2017?

Een nieuw bier introduceren is altijd wel een persmomentje waard. Dus hadden ze bij Amstel de biermedia uitgenodigd te komen proeven samen met de brouwer Jeroen Stoffels. Een dergelijke bijeenkomst is sowieso al een feest, maar het wordt nog leuker als je aansluitend samen met ruim 13.000 biervrienden het Amstel-spektakel mag bijwonen met vrijwel alle topartiesten van Nederlandse bodem in één show.

Over de smaak

Amstel Ongefilterd is een troebel goudgeel bier met een kraag met fijn, mousse-achtig schuim. Dit geldt in ieder geval voor de glazen die wij deze mochten proeven uit de perfect afgestelde tap bij de lancering. De smaak is vol en romig, waarbij je de gist duidelijk proeft. Bovendien heeft dit bier toch een redelijke hopbitterheid met een subtiel kruidig karakter. Het bier heeft zijn eigen glas, een robuuste pul met stevig handvat, maar met een inhoud van 0,3 liter bescheidener en beter hanteerbaar dan de Duitse equivalenten. De stevige glazen zijn volgens de Amstel-marketeers ‘perfect om met je vrienden te proosten’.

Gepasteuriseerd

Het bier is troebel omdat het bier niet gefilterd is. Dat is het enige verschil met Amstel Pils, aldus brouwer Jeroen Stoffels. De troebeling komt grotendeels door de gist. Idealiter zou je dit bier niet willen pasteuriseren, maar dat is voor een bierbrouwer met een schaal van Amstel net een stap te ver. Door het pasteuriseren sterft de gist en wordt de houdbaarheid verlengd tot zes maanden. Dat neemt niet weg, dat je de gist wel proeft.

Het moment

Dat juist Amstel met kellerbier-achtige pilsvariant op de markt komt is toch wel opmerkelijk. Het gaat hier om een ‘echt’ bier. Terwijl Amstel zich de laatste jaren steeds meer als ‘limonademerk’ heeft geprofileerd. Dat erkent ook Amstel-brouwer Jeroen Stoffels, die zichtbaar blij is met de geboorte van Amstel Ongefilterd. Zijn ogen krijgen lichtjes als hij vertelt over zijn nieuwe baby.

Bieren die er toe doen

Amstel is van oudsher een krachtig merk met bieren die er toe doen. De pils is uitstekend en de Amstel Bock behoort al vele jaren tot de beste bockbieren van ons land. De laatste jaren leek Amstel vooral gebruikt te worden om de concurrentie van Heineken een voet dwars te zetten. Heineken was altijd een iconisch pilsmerk; daar mocht niet aan getornd worden. Dus moest Amstel anticiperen als concurrenten met lichte bieren of met Radlers op de markt kwamen.

Heineken toont lef

Vorig jaar introduceerde Heineken de H41, een speciaalbier – een zogenaamde Wild Lager – naast de iconische pilsner. Een revolutie voor Heineken! Inmiddels is duidelijk dat Heineken in maart in Nederland gaat beginnen met de wereldwijde uitrol van Heineken Alcoholvrij. Opnieuw een gedurfde stap voor Heineken. Het merk met de rode ster en de lachende e’tjes toont steeds meer lef in een biermarkt die volop in beweging is.

Nieuw fase voor Amstel?

De geboorte van Amstel Ongefilterd zou zo maar het begin van een nieuwe fase kunnen betekenen. Alhoewel het niet logisch lijkt dat Amstel nu ineens àlle bakens gaat verzetten. Er is flink geïnvesteerd in de markt voor alcoholvrije bieren en de radlers. Daar is een stevig marktaandeel veroverd. Maar blijkbaar is er nu voldoende vertrouwen, ruimte en energie om een extra dimensie in het Amstel-portfolio aan te brengen.

De pilssensatie van 2017?

Trendwatchers voorspellen dat pils dit jaar een comeback gaat maken als gewilde drank bij speciaalbierliefhebbers. De Amstel Ongefilterd zou wat dat betreft een voorloper kunnen zijn. Waarom is dit bier misschien wel de pilssensatie van 2017?

A) Omdat dit bier beduidend meer smaak heeft, zou het voor ervaren speciaalbierdrinkers op veel momenten als alternatief voor een gewoon pilsje kunnen dienen.

B) Amstel Ongefilterd wordt vanaf maart breed weggezet in de Nederlandse markt. Het is voor iedereen makkelijk verkrijgbaar, zowel in horeca als in de winkel.

C) Speciaalbier is weliswaar in, maar de massa drinkt nog steeds pils. Amstel Ongefilterd biedt veel meer smaak dan een gewoon pils en is daarmee de perfecte opstap richting andere speciaalbieren.

amstel_ongefilterd-002
Amstel Ongefilterd

Amstel Ongefilterd