Instock tegen verspilling: ‘Er zit een aardappel in mijn bier’

22 maart 2017 om 11:20

Het brouwen van bier en produceren van voedsel houdt al eeuwen met elkaar verband. Zo was de bescherming van tarwegewassen één van de argumenten die hertog Wilhelm IV in 1516 opvoerde voor het Duitse Reinheitsgebot, opdat er voldoende over zou blijven voor de productie van brood voor de bevolking. Zijn de rollen inmiddels omgedraaid?

door Charlotte Wagenaar

Tegenwoordig wordt ontzettend veel voedsel weggegooid door consumenten, supermarkten en horeca-gelegenheden. Kunnen we door een biertje te drinken bijdragen aan het beperken van voedselverspilling? De anti-verspillingsrestaurants van Instock vonden van wel, en zetten bier op hun kaart waarin geredde voedingswaren zijn verwerkt.

Creatieve maaltijden bij Instock

Instock bestaat sinds 2014 en biedt momenteel in restaurants in Amsterdam, Den Haag en Utrecht een steeds wisselend menu aan waarin producten worden verwerkt die anders door supermarkten zouden worden weggegooid. Met een bakfiets maken ze dagelijks een rondje langs supermarkten. Ook producenten werken mee. Creatieve koks maken er bijzondere en smaakvolle combinaties van, die op prachtig gedecoreerde borden de keuken uitkomen.

Er zit een aardappel in mijn bier

Bij dat lekkers moet natuurlijk iets gedronken worden. Ook daarin was Instock op zoek naar een duurzaam alternatief. Vorig jaar begon de samenwerking met bierbrouwerij Troost. Het Pieper Bier dat daaruit voortkwam is deels gemaakt van geredde aardappelen, aldus het etiket. Gered van de verspilling, en dat blijkt hard nodig: alleen al consumenten verspillen in Nederland 70 miljoen kilo aardappelen per jaar. Dat komt deels doordat aardappelen uit de supermarkt beperkt houdbaar zijn als gevolg van wassen, plastic verpakking en felle verlichting in de winkel. Hogerop in de keten, bij supermarkt en producent, gaan nog meer aardappelen verloren of krijgen een andere bestemming zoals veevoer of bio-energie.

Op de kaart gezet

Het doel is dat voor Pieper Bier 20 procent van de gebruikte mout wordt vervangen door aardappel. Het verspillingsprobleem wordt er niet mee opgelost, maar wel op een ludieke wijze op de kaart gezet. Het bier is een soepele en moutige pale ale die veel wegheeft van een urtyp pils. Het is geschikt om de avond mee te beginnen, wekt de eetlust op en past goed bij het licht pittige voorgerecht. Eerder dit jaar won Instock met het Pieper Bier de Karel de Vos Duurzaamheid Award op de Horecava beurs. Elk flesje is voorzien van een ‘tenminste heerlijk tot’ datum als kritische knipoog naar de houdbaarheidsdatum, die de veroorzaker is van veel voedselverspilling.

De voedzame (bier)boterham

Maar er is meer. We kennen allemaal wel de uitspraak dat een biertje gelijk zou staan aan twee boterhammen met kaas. Feit of mythe? Daarover valt te twisten, maar feit is dat het Brussels Beer Project een bier heeft ontwikkeld waar brood in is verwerkt. In elk biertje, genaamd Babylone, zitten gemiddeld twee sneetjes brood. Zonder kaas, dat wel. Ook dit bier staat op de kaart van Instock en is het sterkere broertje van het Pieper Bier. De abrikoosachtige geur is misleidend: met een hoger alcoholpercentage en een stevige body is dit een vrij zwaar en smaakvol bier. De geroosterde en hopbittere smaak is lekker bij de steviger gekruide gerechten.

Nat brood

Het bier komt voort uit een samenwerking tussen Brussels Beer Project en supermarktketen Delhaize, die het brood aanlevert. Het bier wordt voor 30 procent uit oud brood vervaardigd en is geïnspireerd op het bierbrouwen van het verleden. Al duizenden jaren geleden werd met brood bier gebrouwen in het oude Mesopotamië. Aan een belangrijke stad in dit oude rijk dankt het Babylone bier haar naam. Vermoedelijk leidde het spontaan vergisten van nat geworden brood ooit tot de ontdekking van bier, waarna men bewust ging brouwen. Kortom, een mooie ode aan het verleden, dit bier.

De bierliefhebber met trek kan dus goed terecht bij Instock, waar zowel de maaltijd als het bier voor een verantwoord gevuld gevoel zorgen.