Meer over bier || Van hype naar bierstijl: India Pale Ale

31 december 2017 om 12:44

2017 komt tot een einde en we kunnen terugkijken op een prachtig bierjaar! De populariteit van ons favoriete gerstenat is tot een hoogtepunt gestegen. Geen beter moment om in te gaan op één van de meest populaire bierstijlen van het afgelopen jaar: de India Pale Ale.

Door Frouke van Loo

Van hype naar vaste stijl

Er is geen enkele bierspot waar je deze bierstijl tegenwoordig niet meer kunt vinden. Maar dat is absoluut niet altijd zo geweest. Sinds 2014 heeft deze bierstijl aan een opmars gewerkt en sinds half 2016 werd de IPA ook echt bekend bij het grote publiek. Al snel werd er van een hype gesproken, maar ondertussen is het tegendeel bewezen. De India Pale Ale is niet meer weg te denken uit ons bierlandschap en was onder ontdekkers het afgelopen jaar één van meest populaire bierstijlen.

Terug in de tijd

Toch is de IPA geen nieuwe bierstijl. Einde 17e eeuw werd dit bier uit pure “nood” gebrouwen. Vanuit Engeland voeren schepen naar India. Die reis duurde uiteraard enkele maanden en was het nooit mogelijk om genoeg bier mee te nemen dat tegen die tijd ook nog drinkbaar was. De brouwers ontdekte toen dat bier langer goed bleef door het toevoegen van extra hop en het alcoholpercentage te verhogen. Het bier haalde hierdoor zonder problemen het einde van de overtocht en de India Pale Ale was geboren!

“AAI-PIE-EE”

Klinkt als.. IPA, yes. Maak je vooral niet te druk over hoe je deze stijl uitspreekt. IE-PA, AAI-PIE-EE, IE-PEE-AA, er zijn een hoop variaties mogelijk. De meest gebruikte variant is toch de “AAI-PIE-EE” maar uiteindelijk draait het om het heerlijk bittere bier en de mooie variaties die daar op gemaakt zijn! In de basis in een India Pale Ale altijd vergelijkbaar. Een mooi goudgele tot amber kleur, een lekkere schuimkraag en een redelijk aanwezig koolzuurgehalte. Ook het hoparoma hoort altijd duidelijk aanwezig te zijn, alhoewel het niet altijd zo sterk hoeft te zijn als bij de Amerikaanse IPA’s. In de basis is een IPA vaak zoet van smaak met een bitter tot zeer bitter mondgevoel en nasmaak. Ook kan je wel eens iets zoutigs ontdekken!

Niet gek dus dat deze bierstijl zeer gewaardeerd wordt, de herkenbaarheid en smaakvolheid van dit bier spreekt een zeer grote groep aan. Of je nu ontdekker, liefhebber, kenner of specialist bent.. Een mooie IPA kan iedereen waarderen!

Uit de verzameling

Meer IPA’s? Zoek rechtsboven in de zoekbalk naar “IPA” en je krijgt een hele lijst voorgeschoteld!