Huilen van geluk dankzij barrel aged bieren van Brouwerij Rodenburg

18 maart 2016 om 18:23

Vol trots laat Steve Gammage van Brouwerij Rodenburg zijn nieuwe afvulinstallatie en etiketteermachine zien. Maar zijn ogen beginnen pas echt te stralen als we langs een stelling lopen met houten whiskeyvaten. Dit is een collaboration samen met Rockin’ Ludina uit Groningen. Zullen we … 

Samen met Rockin’ Ludina

Het bier is de vaten is de Terra Incognita, één van de topbieren van Brouwerij Rodenburg uit het Gelderse Rha. Deze barleywine heeft 12% alcohol. Maik van Heerd van Rockin’ Ludina kocht vier whiskeyvaten. Ooit rijpte er Jack Daniëls in deze eikenhouten vaten. Dat was in Tennessee. Nu baddert de Terra Incognita in deze vaten. En alleen de geur laat je al huilen van geluk. Dit belooft wat!

Flesje reserveren

“Hier bier heeft nog zo’n vier maanden nodig. Dan vullen we het af op flessen van 75cl.”, vertelt Steve. Kunnen geïnteresseerde bierliefhebbers al een flesje reserveren? “Ja, dat kan. Een fles kost € 15. Stuur me maar een mail, dan laat ik je weten als de flessen klaar staan. Dat zal aan het eind of net na de zomervakantie zijn.” Dus aan alle bierliefhebbers: Wil je een fles, mail Steve op info@brouwerijrodenburg.nl.

Highland Single Malt Scotch

Slenterend door de brouwerij begint Steve bijkans licht te geven als we tussen de gist- en lagertanks lopen. “Hier zit een ander interessant project in. Het is de Midnightporter, die op vaten heeft gelegen van Highland Single Malt Scotch Whiskey. Even proeven?” Nou ja Steve, we zijn er nu toch …

Midnightporter Barrel Aged

Steve tapt een glas uit de tank. Donker, donkerbruin is de Midnightporter. Een intense geur, waaarin de whiskey duidelijk waar te nemen is, zonder de overhand te krijgen. Dat geldt zeker ook voor de smaak. Het bittere bier krijgt dankzij de whiskey-invloeden fluwelen randen. De complexe smaak en de nasmaak kun je proberen te beschrijven, maar dat moet je echt zelf ervaren. Dit exclusieve bier is een stevige vriend (12%)  voor bij de haard of in combinatie met een stevig of zoet gerecht. Wie kennis wil maken met dit brouwsel moet naar het Bierfestival Groningen. Maar hier geldt echt op=op.

Bierfestival Groningen

Brouwerij Rodenburg staat op 8 en 9 april op Bierfestival Groningen in de Martinikerk. “Dat is een fantastisch festival met veel mooie bieren. We gaan er elk jaar graag naar toe.” Over festivals gesproken. Brouwerij Rodenburg heeft samen met Oersoep uit Nijmegen een uitnodiging ontvangen voor het Leuven Innovation Beer Festival. “We zijn als enige twee brouwerijen uit Nederland uitgenodigd voor dit prestigieuze festival, dat gehouden wordt tijdens het Pinksterweekend.”

ALTernative en Makker

De nieuwsstroom uit Rha houdt maar niet op. Steve laat zijn ALTernative proeven, een collaboration die hij brouwde samen met de brouwer van Brouwerij Bamberg uit Brazilië. Een ander nieuw bier is de Makker, een bier gebrouwen ter ere van de onlangs overleden Cees-Jan Vesloot, één van de investeerders die zeer nauw bij de brouwerij betrokken was.

Dutch Beer Challenge

Komende week is de Dutch Beer Challenge. Voor deze wedstrijd heeft Brouwerij Rodenburg ook enkele bieren ingezonden, waaronder de ALTernative. “Als je bieren inzendt hoop je natuurlijk op een goede jury-beoordeling. Verwachtingen durf ik niet uit te spreken. We gaan het zien”, aldus Steve Gammage starend in zijn kopje thee.

Barrel Aged

Barrel Aged