Hotel Parkzicht transformeert naar eerste brouwhotel van Nederland

4 november 2017 om 08:00

Streekbieren met bijzondere toevoegingen gebrouwen in een glazen brouwerij. En dat middenin een hotel… We moeten nog even geduld hebben maar volgend jaar zal het eerste brouwhotel van Nederland zijn deuren in Groningen openen.

Door Frouke van Loo

Brouwhotel

Al enkele jaren broedt het idee van een brouwhotel in het hoofd van Appie Weij, de eigenaar van Hotel Parkzicht in Veendam. Naar Duits voorbeeld wilde hij het familiehotel maar al te graag uitbreiden met een eigen brouwerij. Inmiddels zijn de verbouwingen in Hotel Parkzicht begonnen en is het dus al lang niet meer alleen een idee. Het restaurant, de wintertuin en de grote zaal worden compleet op zijn kop gezet en in de nieuwe stijl verbouwd. En dat is nog niet alles: het hotel breidt ook uit naar een naastgelegen pand!

In het restaurant van het brouwhotel zal een glazen brouwinstallatie en open keuken gerealiseerd worden. Gasten zien zo dus niet alleen hoe de gerechten bereid worden maar kunnen ook het brouwen van dichtbij bekijken. Na dit brouwproces vindt de vergisting en lagering plaats in het nieuwe deel van het pand.

Extra binding

Nadat het brouwhotel zijn deuren heeft geopend is het ook voor amateurbrouwers, vriendengroepen of horecaondernemers mogelijk bieren te brouwen in de nieuwe brouwerij. Tegen vergoeding kunnen zij dus hun eigen bieren brouwen op een unieke locatie. “Dat geeft extra binding met de regio en de daarbij horende producten!”, aldus Appie Weij.

Streekbieren

Plannen voor nieuw te brouwen bieren zijn er zeer zeker. Eén van streekbieren zal een speciaal soort witbier worden dat met hennep uit de omgeving van Veendam zal worden gebrouwen: een Veenkoloniaal wietbier. Dit bier zal gebrouwen worden door de welbekende en ervaren brouwmeester Jacob Melissen.

Nieuw concept

Parkzicht zal dus het eerste brouwhotel van Nederland worden. Terwijl dit in ons kikkerlandje een nieuw concept is, is het in Duitsland veel normaler ook een hotel bij de brouwerij te vinden. Als hotelgast kun je je lievelingsbier ook nog eens mee naar huis nemen om het daar opnieuw te drinken en weer even terug te denken aan die leuke beleving. Parkzicht verwacht dan ook dat veel bierliefhebbers uit Duitsland en België nieuwsgierig zullen worden naar de Nederlandse interpretatie van dit concept.