Hopblog enthousiast over de Bierista Bieropleiding!

1 september 2018 om 08:00

Ook bierblog Hopblog vroegen wij de Bierista Bieropleiding te doorlopen. Altijd gaaf als bierkenners hun mening willen geven over één van onze producten. Blogger, bierliefhebber, hobbybrouwer en nu ook Bierista, Andy Meerwaldt nam deze uitdaging maar al te graag aan, hij vertelt je over zijn ervaringen.

Door Andy Meerwaldt

Een tijd terug hoorde ik van de Bierista Bieropleiding. Ik twijfelde of deze opleiding wel iets voor mij was, vooral ook omdat ik al een flink schap vol heb staan met bierboeken. Een aantal momenten heb ik mezelf kunnen overtuigen dat ik het nog even niet moest gaan doen, totdat ik vanuit Bierista de vraag kreeg om de opleiding te testen. Daar zeg je natuurlijk geen nee tegen. 

Inhoud van de cursus

De opleiding bestaat uit twaalf delen. In elk deel wordt een bepaald onderwerp rondom het bier behandeld. Op een interactieve manier leer je gaandeweg meer over bier. Elk deel begint met een filmpje om het onderdeel toe te lichten en wordt gevolgd door een aantal hoofdstukken. Aan het eind van het deel krijg je een aantal oefenvragen. Deze vragen gaan op tijd, zodat de vaart erin blijft. 

De lesstof is kort en bondig opgezet en dat leest wel vlot weg. De informatie wordt afgewisseld met leuke feitjes. Zo kende ik bijvoorbeeld het verschil tussen hergisting en nagisting nog niet. 

Het is niet alleen maar droog lezen. De informatie wordt vergezeld met filmpjes, waarin bekende bier gezichten iets vertellen. Naast de filmpjes is het materiaal voorzien van infographics. Bij deel 5 over de biersoorten had ik graag gezien dat ik de afbeeldingen kon vergroten, want ze waren niet heel goed te lezen. 

Praktijkervaring

Een bieropleiding is geen bieropleiding als er geen bier wordt geproefd. Bij de opleiding wordt een bierpack van Beerwulf geleverd. Aan het einde van elk deel is het tijd om een bier te proeven. Dit is een leuke toevoeging die de beleving een extra dimensie geeft. Echt super. Een leuke extra voor de toekomst zou een Bierista proefglas kunnen zijn, waarmee je de bieren kunt proeven. 

Biercoins 

Gedurende de opleiding kun je biercoins sparen. Bijvoorbeeld goed beantwoordde oefenvragen en bierreviews leveren je biercoins op. De hoeveelheid coins is van invloed op je plek in de bierista ranglijst. Een competitie element, best gaaf. Ik heb nog helemaal door wat je verder precies met de biercoins kan. Hopelijk zijn ze ooit in te wisselen voor een bierista bierglas. Wie weet… 

Het bierexamen 

Na het doorlopen van de lesstof kom je uit bij het examen. Nu wordt het menens. Door middel van 60 vragen wordt getoetst hoe goed je de kennis hebt opgenomen. Alle vragen gaan op tijd, dus je kun niet heel lang nadenken over een antwoord. Ik heb het examen als vrij spannend ervaren, er zitten altijd vragen bij waarvan je niet zeker bent of ze goed zijn. De twijfel begint dan toe te slaan, maar uiteindelijk was de uitslag positief: geslaagd! 

De bieropleiding van Bierista is kort en bondig en leest makkelijk weg. Op een interactieve manier leer je meer over bier. Ik vind het een leuke en geslaagde afwisseling op de bierboeken.

Is het gaan kriebelen en is de Bierista Bieropleiding ook iets voor jou? Klik dan snel verder voor meer info!

Van de redactie

In reactie op Andy’s bevindingen kunnen wij jullie vertellen dat het Bierista Proefglas eraan komt! Deze en andere bierartikelen kun je dan inderdaad aanschaffen tegen inlevering van biercoins. Wanneer dat zover is, horen jullie dat natuurlijk zo snel mogelijk!