Hop plukken en vrijheid vieren met Gulpener!

10 augustus 2018 om 08:00

Zondag 9 september is het weer tijd voor de Gulpener Hopoogst. Maar deze dag staat niet alleen in het teken van het plukken van de hop. Als onafhankelijke brouwer is Gulpener sinds 1825 vrij om te doen wat voor hen goed voelt en dat moet natuurlijk goed gevierd worden! Geen beter moment dan de dag waarop vele liefhebbers zich verzamelen in Reijmerstok om mee te helpen tijdens de jaarlijkse hopoogst.

De Vrije Brouwer

Bierbrouwerij Gulpener is de onafhankelijke familiebrouwerij uit Gulpen. En met die vrijheid voelen zij zich gezegend, en dat zijn ze ook! Vrij om eigen koers te varen, vrij om te doen wat goed voelt, vrij om de bieren te verrijken en continu te zoeken naar vernieuwende smaken. En dat is precies waarom Gulpener zich al sinds 1825 ‘De Vrije Brouwer’ noemt. En die vrijheid vieren én delen zij graag!

Gulpener Hopoogst

Op steenworp afstand van de brouwerij worden de hoppen van Gulpener verbouwd. Hopteler Roger Wouters zorgt er in het dorpje Reijmerstok voor dat de hopplanten vol gezondheid uitgroeien tot gewassen van ruim 6 meter hoog. 

Natuurlijk moet de hop uiteindelijk ook geoogst worden. En dat doet Gulpener al jaren met veel liefdevolle hulp van een groep van zo’n 200 vrienden, familie en andere vrijwilligers. De hop die deze dag geplukt wordt, wordt gebruikt tijdens het nieuwe brouwseizoen. Vorig jaar werd er ruim 14.000 kilo hop geoogst! Die opbrengst was dan weer goed voor iets meer dan 2800 kilo hoppellets. Daar is dus weer flink wat Gulpener bier mee gebrouwen!

Als gediplomeerd Bierista kun je een plekje reserveren! Jij mag deze dag ten volste meeleven en mee helpen bij het oogsten van de hop. Onderaan dit artikel lees je daar meer over!

Hard werken wordt beloond

Na het harde werken op de hopvelden, kun je weer volledig tot rust komen op het groots opgezette festivalterrein. Iedereen is van harte welkom om hier te komen genieten van al het goeds dat Limburg te bieden heeft. Natuurlijk kun je proeven van de bieren, maar ontdek je ook meer over de achtergrond tijdens het Gulpener biercollege. Daarnaast kun je je buikje vullen met heerlijke streekgerechten onder het genot van livemuziek. 

Maar dat is nog niet alles! Proef Gulpener microbrouwsels in het mini-BrouwLokaaltje en ontdek wat de lekkerste bier-spijs combinaties zijn. Of wil je het over een heel andere boeg gooien? Dat kan ook. Bekijk bijvoorbeeld van dichtbij hoe een schaapsherder te werk of sluit aan bij de huldiging van de Hopkoningin. Ook dit is altijd weer een bijzonder moment! Kinderen hoeven zich ook zeker niet te vervelen, dit jaar is Hopsaland weer aanwezig met mega-lego, schmink en een heus knutselavontuur!

Zoveel meer dan bier alleen

Ook op maatschappelijk vlak is Gulpener actief. Zo wordt ieder jaar tijdens de hopoogst de Gulpener Duim uitgereikt. Deze prijs wordt uitgereikt aan een vrijwilligersorganisatie die in het Limburgse Heuvelland actief is op sociaal, maatschappelijk of cultureel vlak. Een mooie beloning én bekroning op het goede werk dat door de gekozen organisatie wordt verricht.

Zoals gezegd kun jij hier als gediplomeerd Bierista bij aanwezig zijn. We hebben 4 plekjes die we onder onze community mogen verdelen. Wil jij bijdragen en deze mooie dag meebeleven? Stuur dan een mailtje naar frouke@bierista.nl, maar let op! Je bent er pas bij als jouw aanmelding per mail bevestigd is en vol=vol. De plekken zijn vergeven!

Benieuwd wat je kunt verwachten? Bekijk dan hier de aftermovie van de hopoogst in 2017!