Deze hop wordt geoogst door gevangenen uit Veenhuizen

1 oktober 2018 om 08:00

Brouwerij Maallust is gevestigd in het Drentse gevangenisdorp Veenhuizen. Ook maatschappelijke verantwoordelijkheid is voor hen belangrijk. Daarom werken zijn samen met gevangenen om de oogst van hun verse hop voor elkaar te krijgen.

Mei dit jaar heeft brouwerij Maallust een eigen hopveld aangelegd in samenwerking met een plaatselijk penitentiaire inrichting. Daar zijn 5200 planten van de Engelse hopsoort East Kent Golding geplant. Dit aangelegde hopveld is met zijn twee hectare één van de grootste van Nederland. Vorige week werden de verse hopbellen geoogst en daar wordt natuurlijk weer nieuw Maallust bier mee gebrouwen!

Samenwerken met justitie

Om de aanleg, onderhoud en oogst van het hopveld te realiseren werkt Maallust samen met de gevangenis waarnaast het hopveld gelegen is. Het is een mooie samenwerking met justitie. Zij hebben dan ook veel geld geïnvesteerd voor de aanschaf van en oogst- en plukmachine en kiepwagen. Daardoor staat er nu een prachtige ouderwetse plukmachine uit 1980 op het terrein. Om de hop te oogsten, zetten twee gevangenen de ranken vol hopbellen vast in de plukmachine. Dan worden de ranken door middel van een ketting omhoog getrokken en scheidt de machine de hopbellen van de stengels, takjes en bladeren. En ook al is de oogst wat minder dan gehoopt, de hopbellen zijn groot en voor een eerste oogst valt er niets te klagen!

De Vreemdeling komt er aanMaallust bier veenhuizen

De brouwers zijn snel na de oogst aan de slag gegaan om een nieuw bier te brouwen met de verse hop. Dit jaar in een nieuw concept: De Vreemdeling. Dit bier is vorig jaar voor het eerst gebrouwen en krijg nu een nieuwe invulling. Het bier wordt gebrouwen, getest onder de liefhebber en als hij aanslaat krijgt het bier een vaste plek in het aanbod van Maallust. Zo niet, dan verdwijnt hij weer als een vreemdeling.

Voor deze eerste nieuwe Vreemdeling wordt er met niet gedroogde hop, zogenaamde groene of natte hop gebrouwen. Het wordt een vrij bitter bier, maar op meer details moeten we nog even wachten…

Over vijf weken is het bier klaar voor de test. En leuk detail voor gediplomeerde Bierista’s: tegen die tijd reizen we af naar brouwerij Maallust om met een Bierista proefpanel de nieuwe Vreemdeling te proeven!