Nederlandse bieren gooien hoge ogen in Barcelona

22 maart 2018 om 08:00

Vorig weekend vond in Spanje voor de derde keer de Barcelona Beer Challenge plaats. Er is door de jury weer een flink aantal bieren geproefd en beoordeeld. Waaronder een mooie selectie Nederlandse bieren die hoog gewaardeerd werden!

Goud, zilver, brons

De deelnemende bieren zijn onderverdeeld in verschillende categorieën gebaseerd op origine, type en stijl. De beste bieren uit elke categorie worden dan weer beloond met een gouden, zilveren of bronzen award. Biersommeliers en andere bierexperts van over de hele wereld kwamen begin februari bij elkaar om te bepalen welke bieren zich volgens hen kunnen meten aan de allerbeste internationale bierbrouwers.

Drie dagen lang proefde het panel van internationaal gereputeerde bierkenners meer dan 800 bieren uit alle hoeken van de wereld. De Nederlandse bieren gooiden hoge ogen zo blijkt tijdens de prijsuitreiking afgelopen weekend.

Rock City Brewing

In de categorie Belgian Dark Strong Ale valt Rock City Brewing uit Amersfoort in de prijzen. Voor hun Maker’s Monk krijgen zij een zilveren award. Zij moesten alleen de Belgische brouwerij De Vier Monniken uit Brugge voor zich laten gaan. De Maker’s Monk is moderne variant van het traditionele abdijbier. Het bier is gebrouwen naar Belgische traditie maar dat is dan ook het enige traditionele dat je in dit bier met 8% terugvindt.

Er is een compleet eigen draai aan een traditionele stijl gegeven en dat proef je terug. Het bier is whisky-infused en bevat tonen van donker fruit, karamel en chocolade. Daarnaast is het gebrouwen met kandijsiroop uit eigen ketels. Wij snappen wel waarom de jury in Barcelona onder de indruk was van dit bier!

Othmar BarcelonaOthmar Bier

De Ootmarsumse bierbrouwerij Othmar, geleid door de zwagers Dirk Heupink en Bart Nijhuis, heeft maar liefst vijf prijzen in de wacht gesleept tijdens deze prestigieuze biercompetitie. De Othmar Rauch werd met een gouden medaille bekroond en de Othmar Bock, Dubbelbock en Pilsner wonnen alledrie een zilveren plak. Ook wonnen zij met de Othmar Zomergoud een bronzen medaille.

In het eindklassement vinden we Othmar zelfs terug op de vijfde plaats! ”Na de Gouden en twee bronzen medailles afgelopen November in Gent voor onze bieren, is dit wederom een bevestiging dat we op de goede weg zitten en onze kwaliteit kunnen waarborgen”, aldus Bart Nijhuis, eigenaar van Othmar Bier. “We zijn enorm trots vijf medailles te winnen op deze prestigieuze wedstrijd tussen al deze bieren; een enorme waardering.” Dankzij deze en eerdere prijzen hopen de brouwers een sterke basis te leggen voor de toekomst van hun brouwerij.

Brouwerij Klein Duimpje

Bierbrouwerij Klein Duimpje uit Hillegom, mocht met trots de zilveren award in de categorie Scottisch Ale aanpakken. De Hillegomse Hangkous werd door de jury als één van de beste in zijn stijl gekozen. Als je uit de Bollenstreek komt dan ken je hem wel; de Hillegomse Hangkous. Dit beeldje van een man in achttiende-eeuwse Franse kledij met een driesteek op zijn  hoofd is zeer elegant, behalve zijn kous. Die slobbert los om zijn been en onthult. Het bier mag dan vernoemd zijn deze kous.. Slobberbier is dit zeker niet.

Dit bier met 8,5% is gebrouwen met pils-, cara-, chocolade- en tarwemout waar hij zijn donkere kleur en robuuste smaak van heeft gekregen. De donkere kandij, zoethout, curacao, kruidnagel en gebruikte gist maken het een smaakvol en verwarmend bier. Dat werd in Barcelona dus overduidelijk beaamd.

Brouwerij Kompaan

Nadat de Haagse brouwerij Kompaan vorig jaar goud binnensleepte met Bloedbroeder in de categorie Imperial was het ook dit jaar weer prijs. Hun crispy en moderne Weizen Badgast wordt onderscheiden met een zilveren plak. Het zilver was voor Badgast in de categorie Amerikaans Tarwebier.

Zo bij elkaar opgeteld toch een uitslag die ons vertelt dat de Nederlandse craftbier brouwerijen keihard aan de internationale weg timmeren. Keep up the good work!

Door Frouke van Loo