Een duikje in de historie van Brouwerij Homeland!

29 juli 2018 om 08:00

Amsterdam heeft inmiddels de meeste brouwerijen van alle grote Nederlandse steden. Sommige daarvan bestaan al heel wat jaren, sommige wat minder lang. Maar geen van allen staan op zo’n mooie locatie als Brouwerij Homeland: namelijk de plek waar ooit de Admiraliteit van Amsterdam haar oorlogsschepen liet bouwen. De plek die eeuwenlang afgesloten was voor het publiek: het marineterrein van Amsterdam. Taco Zuidema, ooit korporaal bij de landmacht en nu Bierista, zet zijn stappen over die van oude mariniers.

Terug in de tijd

Het marineterrein had al jaren geen echte functie meer en sinds 2015 wordt het terrein stukje bij beetje vrijgegeven. Vanaf dat begin was horecaman Koen Vollaers in gesprek om deel uit te maken van de ingebruikneming van dit historische stukje Amsterdam. Tegelijkertijd hoort hij van zijn goede vriend Joost Carlier dat die een ruimte zoekt voor de oude Duitse brouwketels die hij al een tijdje heeft staan. Eén en één is twee, en in 2016 opent Vollaers in het oude officierenlogement van het marineterrein Pension Homeland, met daarin ruimte voor een brouwerij.

Veel mensen die eindelijk dit verborgen gehouden stukje Amsterdam op kunnen, komen een kijkje nemen. Zo ook thuisbrouwer Erik Spratte die met het idee rondloopt om een eigen brouwerij te beginnen. Na jaren hobbybrouwen in krakersbolwerken en thuis op potten en pannen te hebben gewerkt, zoekt hij een mooie locatie. Laat die mooie locatie nu al een brouwhuis hebben en een brouwer zoeken!

HomelandIedere centimeter benut

Tijd om uit het verleden en in het pension te stappen. In de kleine, knusse brouwerij staan brouwers Wietse en Marcos de maischketel schoon te maken. Langs de rand staan zes vergistingstanks, de rode leidingen liggen op de vloer en de platenkoeler staat vlak naast de ingang. Directeur Bart Maes gaat voorop om de rest van de ruimte te laten zien. Langs de trap naar beneden staan de fusten opgestapeld. In de kelder staan de lagertanks tussen de talloze stutten die de vloer van de brouwerij hooghouden. Elke centimeter ruimte van de brouwerij lijkt benut. Het is hier klein maar knus!

In de korte geschiedenis van Homeland komen de namen van Wietse en Bart nog niet voor. “Ik heb eerst bij brouwerij Troost gewerkt voordat ik hier kwam werken”, zegt Wietse. “En ik heb hiervoor nooit wat in bier gedaan,” zegt Bart. “Ik was oprichter van Airworks, waar ik inflatable decors voor evenementen maakte. Maar mijn voorouders zijn de Maes-familie, die hebben drie generaties lang de Maes Bier brouwerij in Stramproy bestierd”, ” vervolgt hij glimlachend. Er zit dus zeker wel biergeschiedenis bij Homeland!

Nautische namen

Hoeveel bieren heeft Homeland nu eigenlijk in productie? “Vier vaste”, zegt Wietse. “De Katzwijm, onze IPA. De Pieremegoggel, onze saison. De Kielzog, onze tripel. En natuurlijk het Speltbier.” Nog niet alle bieren hebben een naam die linkt aan de historie, dus. “Nee”, antwoord Bart. “Met die verandering zijn we nog maar kort bezig.” Sterker nog”, vult Wietse aan. “De Pieremegoggel heette op The Amsterdam Beerfestival nog de Wietse. Al die collabs daar waren vernoemd naar een brouwer of een medewerker van Homeland. Dat brouwen we dus ook nog: collabs met bevriende brouwers, én seizoensbieren.” 

Met die naamsveranderingen heeft er ook een etiketverandering plaatsgevonden. “We hebben onze huisschilder Jan Verburg de verhalen achter de bieren verteld en hij heeft met die informatie de kunstwerken gemaakt, helemaal passend bij de naam”, vertelt Wietse. “Op Katzwijm zie je de zeemannen in de stralende zon op dek een biertje drinken, want ze konden niets anders. Katzwijm als nautische term betekent namelijk een windstilte, dat schip vaart dan nergens meer heen.”

Groei in zicht

Homeland lijkt geen moment stil te staan. Ze groeien en ook zij staan inmiddels bij supermarkten in de schappen. “Wij zijn niet echt een supermarktmerk”, zegt Bart. “Maar we staan inderdaad bij Marqt. En dat betekent dat we ook in Den Haag staan. Dat was niet onze intentie, omdat we alles nog zelf doen, dus ook de distributie. In Amsterdam in dat prima te doen, maar nu we in Den Haag en Utrecht te verkrijgen zijn, heeft dat iets meer voeten in de aarde.” 

“We zijn zelfs in Zeeland te vinden,” vult Wietse aan. “Daar was een café in Middelburg zó enthousiast dat we daar ook onze bieren brengen.” “We wíllen ook wel door heel Nederland te krijgen zijn”, zegt Bart. “Maar dan in de betere horecazaken en speciaalzaken. Dat doen we nu via de Bierboetiek.” De huidige capaciteit van Homeland lijkt dan nu nog niet toereikend. Maar wat nog niet is, kan nog komen!

Evoluerende bieren

Wietse wordt weggeroepen, het bier roept. Dat roept namelijk altijd. “Ik ben inderdaad altijd aan het bier aan het tweaken”, zegt hij. “We brouwen nu onze NEIPA weer, de Zeebonk, een collab met de Bebaarde Brouwer. Die werd goed gewaardeerd, dus brouwen we hem nog een keer. Alleen was het bier de vorige keer zo helder als wat, dus niet echt een NEIPA.” Wietse haalt een glas uit de tank, dat ziet er nu goed hazy uit. Ook de vaste bieren veranderen stukje bij beetje door de jaren heen, vertelt Wietse. “Voor het grote publiek valt dat misschien niet zo op, maar de tripel van een jaar geleden is echt een ander bier dan nu!”

Homeland, we see you!

“Brouwen blijft een ambacht, dat is het leuke van brouwen in een kleine brouwerij: zelf de mouten tillen, zelf roeren, zelf de recepten verbeteren. Alles zodat het de meest gebalanceerde en lekkerste bieren ter wereld zijn,” zegt Bart. En zelf de namen bedenken? Wietse lacht: “ik heb wel een naam die ik graag zie verschijnen, ja. Ik wil nog een stevig bier brouwen wat dan De Vliegende Homelander gaat heten.” Dat klinkt alsof er binnenkort een oorlogsschip gebrouwen gaat worden op het oude marineterrein. Historie herhaalt zich. We houden onze verrekijker gericht op Homeland!

Heb jij de bieren van Homeland reeds geproefd? Geef dan hier jouw mening!

Door Taco Zuidema