Hettingabier en De Huppe telen samen biologische hop

8 juni 2017 om 00:57

Direct naast de biologische moestuin van de kaasboerderij De Huppe hebben Joyce en Focke Hettinga van de Zwolse Stadsbrouwerij Hettingabier afgelopen week 16 hopplanten geplant. Hop is een van de vier hoofdingrediënten van bier.

De hopbellen, de vrouwelijke bloemen van de hopplant, kunnen ongeveer in september worden geoogst. De planten zijn dan zo’n vier meter hoog. De hop zorgt naast smaak ook voor de houdbaarheid van bier. Joyce en Focke gebruiken de hop voor het brouwen van een echt streekbier. De gerst is al afkomstig van een akkerbouwer uit de regio. Met straks ook de hop uit de regio is het bier met recht een streekproduct.

Weten wat je drinkt

De Hettinga’s hechten veel waarde aan het betrekken van de grondstoffen voor hun bieren uit de regio. “We merken steeds vaker dat de consument kritischer wordt en vraagt naar waar de grondstoffen vandaan komen. Dat kunnen we met deze hopteelt gewoon laten zien. De hoeveelheid hop die we dit jaar verwachten te oogsten zal niet genoeg zijn voor al onze bieren, maar de eerste aanzet voor onze eigen hopteelt is gezet”.

Oogstfeest

De oogst van hop was vroeger aan duidelijke regels gebonden. Na hooguit twee uur moesten plukkers rusten en ‘luchten’ om niet bedwelmd te raken door de stoffen uit de hop. “Met onze 16 planten zullen we daar geen last van hebben. De bedoeling is wel dat we er een oogstfeest van maken. Het lijkt ons fantastisch om straks een bier te brouwen van de verse hop. Dat heeft echt een heel bijzondere smaak”.

Je ziet ze groeien

Bij de aanplant waren de hopplanten nog geen meter hoog. “Als ze eenmaal op gang komen, kun je ze bijna zien groeien. Eerst de hoogte in tot zo’n vier, vijf meter. Daarna maken ze zijscheuten waar de hopbellen aan komen”, aldus Focke van Hettingabier. Het idee van de teelt van de biologische hop komt voort uit het initiatief van de Zwolse Stadslanderijen. Iedereen die een kijkje wil nemen bij de hopplanten kan ze makkelijk vinden. Ze staan tussen meters hoge palen meteen naast de biologische moestuin van de Huppe.